Pijana śliwka to ciasto dla dorosłych, które rozgrzeje podniebienie nawet największego wybrednego smakosza. Smak jest niesamowity, a dodatek kremu idealnie podkreśla cały wypiek.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, bo wystarczy upiec kakaowy biszkopt i przełożyć go kremem ze śliwkami namoczonymi alkoholem. Idealne na domówkę i nie tylko, receptura znajduje się poniżej.
Pijana śliwka – przepis, który pokochasz za smak
Składniki:
» 500 g śliwek
» 250 ml rumu
» 6 dużych jajek
» 170 g cukru
» 150 ml oleju
» 180 g mąki tortowej
» 30 g kakao
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
» 330 ml śmietany 30%
» 2 łyżki nutelli
» 125 g serek mascarpone
Dodatkowo:
» kawa rozpuszczalna do nasączenia ciasta
» 1 polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Śliwki pokrój i przełóż do miski, następnie zalej je rumem i podgrzej w garnku do wrzenia. Odstaw śliwki i pozwól im nasiąknąć alkoholem.
W naczyniu umieść jajka, a potem ubij je mikserem przez 8 minut, aż staną się puszyste. Dodawaj stopniowo cukier cały czas miksując, następnie wlewaj powoli olej. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao, następnie delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a potem upiecz w 180 stopniach przez 40 minut z funkcją termoobiegu.
W tym czasie przygotuj krem: w misce umieść śmietanę, mascarpone i nutellę, następnie miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Wrzuć do kremu śliwki i delikatnie wymieszaj. Upieczone ciasto przekrój na dwa blaty, a potem wyłóż krem i przykryj drugim blatem. Wierzch polej polewą czekoladową i gotowe, smacznego!