Alternatywa dla cukru. Jaki jest najlepszy zamiennik dla sacharozy?

cukier

Substytuty cukru poszukiwane są nie tylko przez osoby cierpiące z powodu cukrzycy, ale także przez kobiety ciężarne i osoby będące na diecie odchudzającej. Zdrowsza alternatywa dla cukru przeszła długą drogę: od pospolitego miodu, poprzez sztuczne słodziki, po ekstrakty naturalne: ksylitol czy syrop klonowy.

   

Miód
Dużym atutem miodu są jego właściwości prozdrowotne m.in. wzmacnianie odporności, działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Miód to produkt naturalny, ma średni indeks glikemiczny i mniej kalorii w porównaniu z sacharozą. Jednak nie może być poddany działaniu zbyt wysokiej temperatury (przekraczającej 45°C), bo wtedy utraci swoje korzystne właściwości.

Stewia
Stewia jest słodką w smaku rośliną, która służy do produkcji słodzika. Działa przeciwzapalnie, przeciwbiegunkowo i przeciwnowotworowo. Jest bogata w kwas foliowy i antyoksydanty. Nie jest szkodliwa dla zdrowia, co więcej – stewia nie zawiera kalorii. Mogą ją spożywać zarówno dorośli, dzieci, jak i kobiety ciężarne i karmiące piersią. Mogą sięgać po nią nawet diabetycy.

   

Erytrol
Uzyskuje się go wskutek naturalnej fermentacji glukozy. To wyłączny alkohol wielowodorotlenowy, który jest stosowany jako substytut cukru, który jest absorbowany w jelicie cienkim, a nie grubym, co sprawia, że nie powoduje biegunek ani wzdęć. Erytrol można gotować, mrozić i piec.

Syrop klonowy
Syrop klonowy ma wiele właściwości leczniczych, zawiera polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B. Ponadto nie traci swoich dobroczynnych właściwości nawet w wysokiej temperaturze. Z tego względu może być stosowany do wypieków. Ma mniej kalorii niż miód i biały cukier, jednak ma wysoki indeks glikemiczny (IG = 65), toteż nie powinny go spożywać diabetycy.

   

Ksylitol
To cukier pozyskiwany z kory brzozy. Jego indeks glikemiczny (IG) jest równy 8, co oznacza, że jest niski. Cukier ten ma też o połowę mniej kalorii niż sacharoza. Dodatkowo ma właściwości wzmacniające szkliwo i chroni też dziąsła. Może być poddany obróbce termicznej. Dzienna bezpieczna porcja cukru brzozowego to 3 łyżeczki. Nie zaleca się go małym dzieciom przed 3. rokiem życia. Niestety minusem jest jego cena, która może osiągać nawet 40 zł za kilogram.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News