cukier

Substytuty cukru poszukiwane są nie tylko przez osoby cierpiące z powodu cukrzycy, ale także przez kobiety ciężarne i osoby będące na diecie odchudzającej. Zdrowsza alternatywa dla cukru przeszła długą drogę: od pospolitego miodu, poprzez sztuczne słodziki, po ekstrakty naturalne: ksylitol czy syrop klonowy.

Miód
Dużym atutem miodu są jego właściwości prozdrowotne m.in. wzmacnianie odporności, działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Miód to produkt naturalny, ma średni indeks glikemiczny i mniej kalorii w porównaniu z sacharozą. Jednak nie może być poddany działaniu zbyt wysokiej temperatury (przekraczającej 45°C), bo wtedy utraci swoje korzystne właściwości.

Stewia
Stewia jest słodką w smaku rośliną, która służy do produkcji słodzika. Działa przeciwzapalnie, przeciwbiegunkowo i przeciwnowotworowo. Jest bogata w kwas foliowy i antyoksydanty. Nie jest szkodliwa dla zdrowia, co więcej – stewia nie zawiera kalorii. Mogą ją spożywać zarówno dorośli, dzieci, jak i kobiety ciężarne i karmiące piersią. Mogą sięgać po nią nawet diabetycy.

Erytrol
Uzyskuje się go wskutek naturalnej fermentacji glukozy. To wyłączny alkohol wielowodorotlenowy, który jest stosowany jako substytut cukru, który jest absorbowany w jelicie cienkim, a nie grubym, co sprawia, że nie powoduje biegunek ani wzdęć. Erytrol można gotować, mrozić i piec.

Syrop klonowy
Syrop klonowy ma wiele właściwości leczniczych, zawiera polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B. Ponadto nie traci swoich dobroczynnych właściwości nawet w wysokiej temperaturze. Z tego względu może być stosowany do wypieków. Ma mniej kalorii niż miód i biały cukier, jednak ma wysoki indeks glikemiczny (IG = 65), toteż nie powinny go spożywać diabetycy.

Ksylitol
To cukier pozyskiwany z kory brzozy. Jego indeks glikemiczny (IG) jest równy 8, co oznacza, że jest niski. Cukier ten ma też o połowę mniej kalorii niż sacharoza. Dodatkowo ma właściwości wzmacniające szkliwo i chroni też dziąsła. Może być poddany obróbce termicznej. Dzienna bezpieczna porcja cukru brzozowego to 3 łyżeczki. Nie zaleca się go małym dzieciom przed 3. rokiem życia. Niestety minusem jest jego cena, która może osiągać nawet 40 zł za kilogram.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna