Największą zaletą serników na zimno jest to, że możemy je przyrządzić przy użyciu różnych składników. Poniższa arbuzowa wersja bez pieczenia niewątpliwie jest jedną z najciekawszych.
Składniki na spód ciasteczkowy:
200 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)
125 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
300 g twarogu z wiaderka lub quarku
10 listków żelatyny (= 7,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
400- 600 g arbuza
75 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 limonka
600 g słodkiej śmietany 30- 36%
Składniki na galaretkę:
200 ml nektaru z czarnej porzeczki
2 listki żelatyny (lub 1,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
Sposób przygotowania:
Herbatniki bardzo drobno kruszymy i zagniatamy z miękkim masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją łyżką. Tortownicę chowamy do lodówki. Wyciskamy sok z limonki, a następnie namaczamy żelatynę w 8 łyżkach zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia. Arbuza dzielimy na kawałki, oddzielamy od skóry i czyścimy z pestek. 200 g miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z limonki na gładką masę.
Żelatynę podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści. Garnek ściągamy z palnika i mieszając trzepaczką dodajemy zmiksowanego arbuza, a potem wmieszamy resztę. Wstawiamy do lodówki, po czym dodajemy twaróg i energicznie mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno i wmieszamy delikatnie do masy serowo-arbuzowej. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Pozostałego arbuza kroimy w niedużą kostkę i układamy na stężałej masie. Nektar podgrzewamy, dodajemy żelatynę i mieszamy, po czym studzimy. Galaretkę wylewamy na sernik i chowamy go do lodówki.