
Pieczenie ciast nie zawsze idzie po naszej myśli. Nieraz efekt nas nie satysfakcjonuje, mimo że tak wiele pracy i wysiłku włożyliśmy w przygotowanie wypieku. W przypadku tej receptury nie ma opcji, że coś się nie uda, dlatego warto się na nią zdecydować. Babkę łaciatą upiecz na nadchodzące święta, a nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Kusząca jasno-ciemna mozaika przyciąga oko i urzeka smakiem. Koniecznie zajrzyj do przepisu na wielkanocną babkę.
Babka łaciata to doskonały przykład tego, że skromność smakuje najlepiej. Ciasto pasuje do każdej okazji i wychodzi za każdym razem. Jest wilgotna, miękka, po prostu obłędna.
Przepis na babkę łaciatą
Składniki:
Ciasto:
» 300 g mąki pszennej,
» 4 jajka,
» 200 g drobnego cukru,
» 125 ml mleka,
» 200 g masła,
» pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
» 100 g gorzkiej czekolady,
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
» szczypta soli.
Polewa:
» 2 łyżki masła,
» 50 g gorzkiej czekolady,
» 50 g mlecznej czekolady.
Wykonanie:
Na ciasto: mleko i jajka muszą mieć temp. pokojową. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ucieramy energicznie masło z cukrem, aż zbieleje. Cały czas mieszamy i przekładamy do kremu jajka, ale etapami.
Również etapami przesiewamy do ciasta mąkę z solą i proszkiem, mieszamy łyżką. Na końcu wlewamy mleko. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy chłodną czekoladę, mieszamy. Jasną wzbogacamy o wanilię.
Blaszkę do babki (24 cm) smarujemy w środku masłem i podsypujemy mąką. Przelewamy do niej trochę ciasta ciemnego, a na nie podobną ilość ciasta jasnego. Potem przykrywamy je masą ciemną i ponownie jasną. Tak działamy do czasu, aż skończą się nam obydwa ciasta. Do połowy masy w formie zanurzamy nóż i przesuwamy nim po całym obwodzie.
Deser pieczemy w 160 st. C. przez godzinę. Jeśli patyczek nadal będzie lekko mokry, zostawiamy babkę w piekarniku jeszcze przez ok. 10 minut. Wypiek wyciągamy z pieca i pozwalamy mu ostygnąć w blaszce. Polewamy go stopioną czekoladą.
Czytaj też: Szybka babka bez sody i proszku. Lepszej nie można sobie wymarzyć