placek ze śliwkami pod kruszonką
fot. screen Youtube / ReniasBackwelt

Mimo że placek ze śliwkami nie jest najprostszy do wykonania, to efekt, jaki można zobaczyć po wyjęciu go z piekarnika, przechodzi najśmielsze oczekiwania. Cały deser udoskonala apetyczna kruszonka znajdująca się na powierzchni wypieku.

Ciasto ze śliwkami wzbudzi zachwyt u każdego smakosza, który ubóstwia słodkie specjały. W tej recepturze należy przyrządzić ciasto drożdżowe, które wymaga trochę cierpliwości i pewnej ręki.

Jeśli opanujemy prawidłowe techniki wyrabiania i wyrastania tego typu ciasta, to nasz wypiek na pewno się uda i oczaruje wszystkich domowników. Aby deser smakował i prezentował się jeszcze lepiej, podaj go z lodami lub bitą śmietaną.

Ciasto ze śliwkami pod kruszonką – przepis

Składniki:
szklanka mleka
400-500 g śliwek węgierek
pół szklanki cukru
opakowanie świeżych drożdży
pół kostki masła
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
2 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:
Zaczynamy od rozkruszenia drożdży w misce i wymieszaniu ich z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, na końcu składniki ucieramy. Zalewamy drożdże ciepłym mlekiem, a po wymieszaniu odstawiamy je na kwadrans. Jajka z cukrem miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do nich 1,5 szklanki mąki (wcześniej przesianej przez sitko) i rozczyn drożdżowy.

Zaczynamy ugniatać ciasto. Następnie dodajemy 3/4 rozpuszczonego masła, ponownie zagniatamy i odstawiamy na 1,5 godz. do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki i masła zagniatamy w kulkę i wkładamy do zamrażarki. Formę do pieczenia wykładamy przyrządzonym ciastem drożdżowym i kładziemy na nim połówki śliwek (pozbawione pestek). Z zamrażalnika wyjmujemy kruszonkę i kruszymy ją na owocach. Placek wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w temp. 180°C.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę