REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak ubijać śmietanę, żeby wyszła perfekcyjnie? Sprawdzone porady

Jak ubijać śmietanę, żeby wyszła perfekcyjnie? Sprawdzone porady

ubijanie śmietany
fot. Unsplash

Śmietana ubita na sztywno to bardzo ważny element wielu wypieków i deserów – jej lekka konsystencja doskonale współgra z kruchymi oraz twardszymi produktami.

REKLAMA

Dobrze ubita śmietana powinna przejść test przechylania naczynia do góry nogami – osiągniecie tego, nie dla każdego jest prostym zadaniem. Jeśli też masz z tym kłopot, podpowiadamy, co zrobić, aby otrzymać perfekcyjnie sztywną śmietanę.

Co ma znaczenie podczas ubijania śmietany?

W trakcie ubijania śmietany ogromne znaczenie ma temperatura. Gdy będziemy ubijać śmietanę w temperaturze pokojowej, wówczas zacznie się ona rozwarstwiać i nastąpi oddzielenie serwatki od frakcji tłuszczowej, a w efekcie powstanie masło. Dlatego śmietanę należy dobrze schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin do czasu ubijania. W innym razie piana po prostu się nie uda.
Dla pewności można także schłodzić naczynie, w którym będzie miksowana śmietana, a także obydwa mieszadła robota – godzina w lodówce powinna wystarczyć. Chłodzimy po to, aby zapobiec skokom temperatur.

Ubijanie śmietany

Najpierw dobrze schłodzoną śmietanę wlewamy do głębszej miski i miksujemy na maksymalnych obrotach przez ok. 2 minuty. Następnie dosypujemy cukier puder i mieszamy kolejne 2 minuty. Śmietana będzie prawidłowo ubita, jeśli po wyjęciu piór miksera, z masy utworzy się sztywny czubek. Wtedy możemy zakończyć proces miksowania.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA