
Ciasto z rabarbarem i budyniem to dość łatwy do zrobienia wypiek, więc nawet osoby bez doświadczenia kulinarnego mogą być pewni sukcesu. Oto rabarbar w najlepszej możliwej postaci. Skorzystaj z przepisu i upiecz coś wystrzałowego dla swoich bliskich. Smaczniejszego pomysłu na wykorzystanie kwaśnych łodyg nie znajdziesz. Przepis jest cukierniczym dziełem i warto go przetestować.
Ciasto z budyniem i rabarbarem wyczarujesz z produktów, które na pewno masz w kuchni. Za to duży plus. Będzie więc fantastycznym zamiennikiem gotowych wyrobów z cukierni czy sklepu, gdy zechcesz przekąsić coś słodkiego.
Przepis na ciasto z bezą i rabarbarem
Składniki:
Ciasto
» 75 g masła
» 5 żółtek (białka będą do bezy)
» 1/2 szklanki cukru pudru
» 2 szklanki mąki pszennej
» cukier waniliowy
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza
» 3/4 szklanki cukru
» 7 białek (5 z ciasta + 2 z budyniu)
» 2 łyżki octu jabłkowego
» 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy
» 3 opak. budyniu waniliowego po 40 g, bez cukru
» 2 żółtka (białka do bezy)
» 1 litr mleka
» 150 g masła
» 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
» ok. 500 g rabarbaru
Wykonane:
Produkty na ciasto umieść w naczyniu i wyrabiaj na jednolitą masę. Wylep nią dno formy o wymiarach 25 cm x 36 cm. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180℃ przez 10-15 minut.
Do naczynia wlej 250 ml mleka, dodaj żółtka i budynie w proszku, dokładnie wymieszaj. Resztę mleka (750 ml) zagotuj. Potem przelej mieszankę z budyniami na wrzące mleko i mieszaj, aż otrzymasz gęsty krem. Przełóż do niego masło i wymieszaj. Całość rozprowadź na podpieczonym blacie.
Rabarbar potnij na mniejsze części i umieść na kremie.
Na bezę: białka (7 sztuk) ubijaj na sztywno i etapami wsypuj cukier – mieszaj robotem, aż się roztopi (przez ok. 8 min). Potem dołóż skrobię i ocet. Bezą przykryj rabarbar. Deser piecz w temperaturze 160℃ przez ok. 50-60 minut. Gdy ostygnie, wstaw go do lodówki.
Czytaj też: Rabarbar to warzywo czy owoc? Tego wiele osób nie wie