Rabarbar to warzywo czy owoc? Tego wiele osób nie wie

Rabarbar
fot. Pixabay

Gdy pogoda dopisuje, wraz z innymi roślinami zaczyna rosnąć także rabarbar. Jeszcze trochę i będzie można go z łatwością kupić w sklepach czy na bazarze. A jak ci się wydaje, rabarbar zalicza się do warzyw czy owoców?

REKLAMA

Mnóstwo osób wciąż nie do końca wie, czy rabarbar to owoc, czy warzywo. Bo często używa się go podobnie jak owoce, a więc gotuje z niego kompoty oraz dodaje do słodkich wypieków. Jednak wygląd rabarbaru wcale nie przypomina soczystych owoców. Czym więc jest rabarbar?

Rabarbar to warzywo czy owoc?

Rabarbar (inaczej rzewień) jest warzywem. Jest to bylina, której jadalną częścią są ogonki liściowe. Mają one kwaśny, cierpki smak. Słodsze warzywo rozpoznamy po intensywnie czerwonej barwie ogonków. Rabarbar, który wszyscy dobrze znamy to rabarbar ogrodowy. Pochodzi on z południowej Syberii oraz z Azji Środkowej, a w Polsce znany jest od XVIII wieku.

REKLAMA

Zalety i wady rabarbaru

Rabarbar to doskonałe źródło pektyn. Są to frakcje błonnika rozpuszczalnego w wodzie, które dodatnio wpływają na pracę przewodu pokarmowego, pomagają też w eliminacji toksyn. Oprócz tego bylina zawiera mnóstwo kwasu foliowego, żelaza, witaminy C, magnezu, potasu i beta-karotenu. Kwaśny smak zawdzięcza sporej zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego.

Niestety rabarbar ma też wady. Obecny w nim w znacznych ilościach kwas szczawiowy ogranicza wchłanianie wapnia. Wobec tego warzywo należy łączyć z żywnością bogatą w ten pierwiastek, np. z jajkami. Rabarbar może także podrażniać ściany układu pokarmowego i prowadzić do rozwoju kamieni w nerkach. Dlatego nie powinien zbyt często gościć w naszej diecie.

REKLAMA

Rabarbar – zastosowanie w kuchni

Rabarbar nadaje się nie tylko do ciast i kompotu, można też przyrządzić z niego przecier, który sprawdzi się świetnie do ziemniaczanego purée lub do zakwaszania potraw z ryb. Świetnie łączy się pieczoną gęsią i kaczką. Jeśli macie nadmiar rzewienia, możecie go bez problemu zamrozić. Najpierw umyjcie ogonki liściowe, osuszcie je, a następnie pokrójcie na kawałki. Umieśćcie je na sicie, zanurzcie na minutę we wrzącej wodzie, po czym przenieście na moment do zimnej wody. Gdy warzywo obeschnie, możecie je zapakować w torebki i ulokować w zamrażalniku.

Podziel się: