Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Parzona wędlina zapieczona z dodatkiem kiszonej kapusty jest rewelacyjna w smaku. Świąteczna potrawa jest łatwa w wykonaniu. Mięso jest delikatne, soczyste i znacznie lepsze niż podane na przykład tylko z cebulą.
Biała kiełbasa w całkiem nowej odsłonie
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez białej kiełbasy. Barszcz biały, żurek czy pieczona kiełbasa – wszystkie te specjały smakują bajecznie i są bestsellerem na uroczystym stole.
Wiele osób białą kiełbasę przygotowuje w piekarniku z cebulą lub chrzanem. Zachęcamy Was jednak do wypróbowania zupełnie nowej wersji – z dodatkiem kiszonej kapusty. Efekt z pewnością zachwyci całą rodzinę.
Jak przygotować białą kiełbasę z kiszoną kapustą?
Składniki:
szklanka bulionu
500 g białej kiełbasy parzonej
700 g kiszonej kapusty
sól, pieprz
cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej rzepakowy
Sposób wykonania:
Na większej patelni podsmażamy na tłuszczu drobno pokrojoną cebulę, dodajemy odsączoną, kiszoną kapustę, a także 2 łyżeczki koncentratu, mieszamy. Wszystko smażymy przez moment, a potem dolewamy wywar, przykrywamy i dusimy jeszcze parę minut.
Kapustę doprawiamy do smaku pieprzem i solą, umieszczamy na dnie formy żaroodpornej. Na wierzchu kładziemy wędlinę i smarujemy ją olejem. Danie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 40-45 minut w temp. 180°C. Smacznego.
Na Wielkanoc polecamy także przepis na żurek, roladki z szynki i paschę.