Znakomite roladki z szynki. Podane z tym farszem smakują obłędnie

Roladki z szynki
fot. screen Youtube / Tłuste Gary

Wielkanocne menu wcale nie musi być nudne. Roladki z szynki wyglądają bardzo apetycznie i z pewnością uświetnią świąteczny stół. Pozytywnie zaskoczą też smakiem wszystkich domowników i gości. Sprawdź, jak je przygotować.

REKLAMA

Wielkanoc od strony kulinarnej to nie tylko mazurki, jajka, baby, czy sałatki. Wystarczy odrobina fantazji, aby stworzyć jeszcze wspanialszą potrawę na świąteczny stół. Absolutnym hitem są roladki z szynki. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy pokroić szynkę i w każdym jej plasterku umieścić prosty farsz z serka, majonezu, soku z cytryny i kilku przypraw. Każdy, kto spróbuje takiego połączenia, będzie pozytywnie zaskoczony. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Roladki z szynki – przepis

Składniki:
2 kostki twarogu wiejskiego tłustego
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
trzy łyżki majonezu
połówka cytryny
6-8 plastrów szynki gotowanej
szczypta pieprzu oraz soli

REKLAMA

Przygotowanie:
Umieszczamy twaróg w naczyniu i rozrabiamy go widelcem, a następnie dodajemy do niego majonez i wszystko dobrze mieszamy. Płuczemy, a następnie drobno siekamy szczypiorek i koperek. Dorzucamy zieleninę do serka z majonezem, mieszamy, równocześnie doprawiając całość pieprzem oraz solą. Skrapiamy farsz sokiem z cytryny i wkładamy go do lodówki na ok. 30-45 minut. Przez ten czas kroimy szynkę w cienkie plastry. Po wyjęciu m masy twarogowej z chłodziarki nakładamy ją do przygotowanych plasterków wędliny. Zawijamy roladki. Aby nie utraciły kształtu, wbijamy w nie wykałaczkę. Gotową przystawkę przechowujemy w lodówce. Możemy ją podawać w towarzystwie warzyw, a na wykałaczkę nabić dodatkowo oliwkę.

Podziel się: