REKLAMA

pokrywki i cebula
fot. screen Youtube / einfach lecker

Niedawno na imprezie u znajomych podano mi cebulowy kwiat – zrobił na mnie ogromne wrażenie, zresztą na gościach też. Każdy dopytywał się organizatorki o przepis na ten rarytas. Przekąska okazała się banalna w przygotowaniu, więc robię ją zawsze, gdy tylko mam na nią ochotę. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale także ciekawa dekoracja na stole.

REKLAMA

Aby przygotować efektowną przekąskę na ciepło, wcale nie musisz sięgać po kilkanaście różnych składników. Prostą i pyszną przegryzkę zrobisz w zasadzie z jednego warzywa, a mianowicie z cebuli. W ostatnim czasie ta receptura podbiła Internet i coraz więcej ludzi z niej korzysta.

Nic dziwnego, potrawa jest tania, szybka do zrobienia, cieszy oko i kubki smakowe. Żaden fachowy sprzęt nie będzie ci potrzebny, zaopatrz się tylko w nóż i pokrywkę do słoika. Te przybory na pewno znajdziesz w swojej kuchni czy spiżarni.

REKLAMA

Miłośnicy krążków cebulowych będą zachwyceni

Lubisz cebulę pod każdą postacią? To warzywo często nas zaskakuje. Robimy z niego zupy, dodajemy do surówek czy wytrawnych farszy. Jeśli umiejętnie cebulę pokroimy, otoczymy w panierce i usmażymy na głębokim tłuszczu, to uzyskamy prawdziwe cudo. Wystarczy kilka produktów: 1 spora cebula, mąka ryżowa (ew. pszenna), jajka, słodka papryka, pieprz, sól, mleko i tłuszcz roślinny do smażenia. Dodatkowo można zrobić sos z koncentratu pomidorowego i śmietany. Jak wygląda proces przygotowania przekąski? Sprawdź!

Najpierw obierz jarzynę z łupiny i połóż ją na pokrywce ze słoika. Zakrętka zabezpieczy okrągłe warzywo przed sturlaniem się. Natnij cebulę w poprzek za pomocą noża, ale nie przetnij jej do samego spodu. Pokrywka bardzo się przyda, bo dzięki niej ostrze pozostanie na właściwym miejscu. Potem zacznij delikatnie rozkładać piórka cebuli, aby powstał „kwiatek”.

REKLAMA

Warzywo przełóż do miski z chłodną wodą na 60 minut – ma być w pełni przykryte. W oddzielnym naczyniu połącz 50 ml mleka z jajkami i przyprawami, a w ich pobliżu postaw talerz z mąką. Cebulę osusz i maczaj w jajku, a potem w mące – przeprowadź czynność 2 razy. Rozgrzej olej i smaż cebulowy kwiat na złoty kolor. Serwuj na ciepło z dodatkiem sosu. Smacznego.

REKLAMA