Zupa cebulowa z ekstra składnikiem. Idealnie podkręca aromat

Anna Starmach i zupa cebulowa
fot. screen Youtube / Purella – SUPERFOODY na co dzień / Unsplash

Zupa cebulowa od Ani Starmach to smaczne i aromatyczne danie obiadowe dla całej rodziny. Sekretem smaku tej potrawy jest świeży tymianek, który nadaje jej niepowtarzalnego zapachu. Ania Starmach gotową potrawę zapieka w piekarniku. Ten patent sprawia, że bulion jest jeszcze pyszniejszy. Sprawdź, jak przygotować zupę cebulową krok po kroku.

REKLAMA

Do zupy cebulowej świetnie pasuje białe wytrawne wino i świeży tymianek, a dzięki krótkotrwałej obróbce termicznej w piekarniku potrawa zyskuje na smaku i jest bardzo aromatyczna. Tak podana zupa ucieszy każdego, komu się ją poda. Cebulowy przysmak świetnie rozgrzewa i syci na długo. A cebula to bardzo zdrowe warzywo, które powinniśmy jeść znacznie częściej.

Zupa cebulowa według przepisu Anny Starmach

Składniki na 4 porcje:
1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
500 g cebuli
100 g parmezanu
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
łyżka cukru
kilka gałązek świeżego tymianku
200 ml białego wina wytrawnego
mała bagietka

REKLAMA

Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na głębszej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć rozdrobnione warzywa. Wsypać cukier, wymieszać i smażyć na bardzo małym płomieniu przez 30 minut. Gdy cebula i czosnek zaczną nabierać karmelowego odcienia, dodać wino, kilka gałązek tymianku i gotować, aż alkohol odparuje, potem dolać gorący bulion i gotować przez kwadrans. W międzyczasie pokroić bagietkę, następnie kilka kromek przyrumienić w piekarniku.

Danie doprawić do smaku pieprzem i solą, a po chwili przelać je do miseczek żaroodpornych. Do każdego naczynia włożyć 1-2 kromki pieczywa, posypać obficie startym parmezanem i włożyć do pieca rozgrzanego do 200°C. Grzać do momentu, aż ser się rozpuści, od razu podawać. Smacznego.

REKLAMA

Podziel się: