Biorę tabletkę i zakopuję w ogrodzie. Plony będą rekordowe

ogród i tabletki
fot. Pixabay / Pexels

Niektórych polskich działkowców nie zadowala odczyn gleby, jaki jest w ich ogrodzie. Owoce i jarzyny zwykle nie lubią mocno kwaśnego podłoża i wtedy mogą gorzej rosnąć. Jak temu zaradzić? Wystarczy umiejętnie użyźnić grunt, tylko jak tego dokonać? Poznaj łatwą i tanią metodę prosto z apteki.

REKLAMA

Jak uczynić glebę bardziej zasadową? Na ratunek przychodzi tabletka

Mocno kwaśne podłoże nie sprzyja rozwojowi roślin uprawnych. Jeśli sadzisz różne warzywa czy krzewy owocowe na takiej ziemi, prawdopodobnie zabierzesz mniej pokaźne plony. Gdy kwasowość nie przekracza 5,5 pH, wówczas kurczy się układ korzeniowy rośliny i jest ona wrażliwsza na atak patogenów.

Wobec tego przydałoby się odkwasić glebę i nadać jej bardziej zasadowe pH. Portal WP kobieta.pl podaje, że błyskotliwym patentem na zmianę pH będzie użycie pewnych pastylek. Być może masz je w domowej apteczce, a jeśli nie, to kupisz je w aptece za niewielkie pieniądze.

tabletka na zgagę
fot. Pxhere

Tabletka na zgagę skutecznie wyrówna odczyn gleby

W tabletkach na zgagę znajduje się przede wszystkim węglan wapnia, który zwinnie przekształci odczyn gleby. Jednak nie zabieraj ich od razu do ogrodu. Najpierw zaopatrz się w specjalny miernik i oceń kwasowość podłoża. Inaczej możesz wyjałowić glebę i uzyskasz zupełnie odwrotny rezultat.

REKLAMA

Jeśli po wykonaniu testu okazało się, że pH jest zbyt kwaśne, ruszaj do apteki po lek. Nie kupuj tabletek na zgagę z dodatkowymi składnikami. Poproś farmaceutę o te z najprostszym składem. Teraz wykorzystaj medykament w ogrodzie.

Najpierw kilka tabletek rozkrusz, a potem wsyp ociupinę do wgłębień, do których niebawem trafią np. krzaczki pomidorów. Druga opcja polega na połączeniu zmiażdżonych środków na zgagę ze sporą warstwą gleby i pełnym zastosowaniu jej wśród upraw. Możesz również stworzyć odżywkę – na jeden litr wody przeznacz jedną tabletkę leku. Potem podlej roztworem swoje warzywa i obserwuj, jak pięknie rosną.

pomidory
fot. Pxhere
Podziel się: