REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaBliscy pokochali szybki obiad z cukinii. Patelnia to zawsze za mało

Bliscy pokochali szybki obiad z cukinii. Patelnia to zawsze za mało

potrawa z cukinią, marchewką i pomidorem
fot. screen Youtube / Erstaunliche Recipes

W dzisiejszych czasach mało komu chce się stać godzinami w kuchni i gotować dla rodziny. Szukamy łatwych rozwiązań, a przepisy ciasta bez pieczenia czy szybkie obiady, przeżywają prawdziwe oblężenie. Jedną z takich receptur proponujemy dziś tym osobom, które cenią swój czas i nie lubią się męczyć w kuchni. Ponieważ mamy sezon na cukinię, to właśnie z niej wyczarujemy mega prosty posiłek, który nasyci wszystkich domowników. Jest różnorodny, lekki i pełen smaku. Oto przepis, który powinien przetestować każdy leniuszek.

REKLAMA

Jednogarnkowe danie z cukinii podbije twój stół

Nie każdy ma czas lub chęci na gotowanie. Gdy rodzina czeka na dwudaniowy posiłek, a ty nie masz siły ani czasu na gotowanie, poniższa receptura będzie twoim asem w rękawie.

Wystarczy rozdrobnić kilka składników i wszystko w odpowiedniej kolejności dodawać na patelnię, w międzyczasie nastawić ryż lub makaron. Gdy ten zmięknie, dojdzie też mieszanka na patelni. Raz-dwa i obiad jest gotowy. Pełnowartościowy, pyszny, sycący i jednocześnie nie za tłusty. Oby było więcej takich przepisów.

Przepis na obiad z cukinii

Lista składników:
4 cukinie
pół cytryny
1 marchew
1 cebula
1 pomidor
pół papryczki chili
200 g liści świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
200 g śmietany kremówki 30%
pieprz, sól
1 łyżka oliwy z oliwek

REKLAMA

Przygotowanie:
Myjemy cukinie, usuwamy końcówki i kroimy warzywo w kosteczkę lub zapałkę o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy do naczynia i wlewamy sok z cytryny, mieszamy.

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i szklimy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Dorzucamy marchewkę pokrojoną w paski, a potem cukinię. Mieszamy za każdym razem.

Gdy jarzyny zmiękną, dokładamy paprykę chili i czosnek – oba warzywa pocięte w plasterki. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do mieszanki na patelni wraz z opłukanym szpinakiem i kremówką. Dobrze mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez moment. Potrawę serwujemy z ugotowanym makaronem bądź ryżem. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA