Błyskawiczny barszcz czerwony od Ani Starmach. Idealny na wigilię

Świąteczny barszcz czerwony Ani Starmach
fot. Facebook / Anna Starmach / screen Youtube / SmakowiteDania

Barszcz czerwony to klasyk wigilijnego stołu. Jeśli podamy go z uszkami, pasztecikami lub krokietami, będzie pysznym sycącym daniem. Wypróbujcie przepis na błyskawiczny barszcz czerwony od Ani Starmach. To świetna receptura, po którą prawdopodobnie będziecie sięgać znacznie częściej niż tylko od święta.

REKLAMA

Ze Świętami Bożego Narodzenia kojarzy się nam wiele potraw, a jedną z nich jest oczywiście barszczyk czerwony. Jednak gości on także na rodzinnych przyjęciach i innych uroczystościach. W zasadzie jedlibyśmy go częściej, gdyby nie to, że przyrządza się go dość długo. Na szczęście istnieje przepis, dzięki któremu ugotujcie to danie w ekspresowym tempie.

Przepis Ani Starmach na szybki barszcz czerwony

Składniki:
1 marchewka
1 kg buraków czerwonych
kawałek korzenia selera
2 listki laurowe
1 pietruszka
1/2 l kwasu buraczanego, opcjonalnie ocet lub sok z cytryny
2 garście suszonych grzybów
kawałek pora
1 cebula
sól
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Grzyby płuczemy, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na dwie godziny. Później zagotowujemy je i gotujemy przez ok. pół godziny. Buraki obieramy, siekamy w plastry. Resztę warzyw oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Wszystkie jarzyny przekładamy do garnka, zalewamy litrem chłodnej wody. Dorzucamy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe, a następnie zagotowujemy. Gotujemy na małej mocy palnika ok. 45 minut. Obydwa wywary przecedzamy i łączymy ze sobą. Możemy wykorzystać cały wywar grzybowy, wtedy smak grzybów będzie bardziej wyrazisty. Wlewamy kwas buraczany, opcjonalnie doprawiamy barszcz do smaku octem lub sokiem z cytryny. Dodajemy jeszcze pieprz i sól.

Wskazówka
Pod koniec gotowania do zupy możecie dodać trochę majeranku i wrzucić przekrojony ząbek czosnku.

REKLAMA

Udostępnij: