Chcesz poprawić odporność organizmu? Pij sok lub jedz surówkę z…

REKLAMA

Zawiera zbawienny dla ludzkiego organizmu beta-karoten, który nie tylko wspiera naturalny proces opalania skóry, ale również pozytywnie wpływa na wzrok, problemy skórne czy ogólną odporność.

Marchewka, bo o niej mowa, jest często wciąż jeszcze niedoceniana, mimo że jej jedzenie to same plusy dla organizmu. Przyrządzona z niej i z jabłka bardzo popularna surówka świetnie komponuje się na przykład rybami czy pulpetami oraz z wszelkimi daniami podawanymi z ziemniakami i kaszami. Z kolei sok może stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej diety.

REKLAMA

Marchew jest źródłem witaminy C, tiaminy, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego oraz takich minerałów jak potas, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo. Zawarte bowiem w niej flawonoidy zwiększają przepływ krwi do mięśnia sercowego, dzięki czemu możliwa jest prawidłowa praca tego organu. Z kolei znajdujący się w warzywie falkarinol może przyhamować rozwój nowotworu nawet w kilkunastu procentach.

Udostępnij: