REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaChrupiące pączki z kurczaka - lepsze niż nuggetsy. Zachwycą każdego!

Chrupiące pączki z kurczaka – lepsze niż nuggetsy. Zachwycą każdego!

chrupiące pączki z kurczaka
YouTube | 매일맛나 delicious day

Chrupiące pączki z kurczaka to wyśmienity pomysł na danie główne, kolację, czy po prostu przekąskę. Podaje się je z sosem czosnkowym, serowym lub ketchupem. Ten przepis pokochają zwłaszcza dzieci, bo te mięsne pączki są lepsze od nuggetsów!

REKLAMA

Na myśl o pączkach, każdemu kojarzy się zazwyczaj słodki wypiek wypełniony nadzieniem z dżemu lub czekolady. Okazuje się, że pączki można zrobić nawet z kurczaka, a w dodatku są bardzo chrupiące i pyszne. Przygotujesz je w 30 minut. Poznaj niezwykły przepis.

Chrupiące pączki z kurczaka – przepis

chrupiące pączki z kurczaka
YouTube | 매일맛나 delicious day

Składniki:

» 2 piersi z kurczaka

» 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

» 1 ziemniak

» 70 g posiekanej cebuli

» 1 łyżka świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę

» 4 łyżki bułki tartej

» 4 szczypty soli

» pół łyżeczki czarnego pieprzu

Panierka:

» bułka tarta

» jajko

» mąka kukurydziana

Przygotowanie: 

Cebulę posiekaj bardzo drobno. Ziemniaka ugotuj do miękkości, a potem pokrój na 4 kawałki i przełóż go do miski. Pierś z kurczaka pokrój na drobne kawałki i przełóż do ziemniaków. Dodaj też przyprawę do kurczaka, czosnek, sól, pieprz, bułkę tartą i posiekaną wcześniej cebulę.

Całość przełóż do malaksera, a następnie zmiel na jednolitą masę. Woreczek foliowy wypełnij masą z kurczaka, a potem obetnij jeden róg woreczka i wyciskaj masę na blaszkę z papierem do pieczenia, formując pączki z dziurką.

chrupiące pączki z kurczaka
YouTube | 매일맛나 delicious day

Włóż do lodówki na około godzinę, aby łatwo było panierować pączki. W tym czasie przygotuj panierkę – na jeden talerz wysyp mąkę, a na drugi bułkę tartą, następnie do miski wbij jajko i dokładnie je roztrzep widelcem. Wyjmij pączki z lodówki i panieruj kolejno: w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż panierka będzie chrupka i złocista. I gotowe! Podawaj z sosem czosnkowym, serowym lub ketchupem. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA