Chrupiące pączki z kurczaka to wyśmienity pomysł na danie główne, kolację, czy po prostu przekąskę. Podaje się je z sosem czosnkowym, serowym lub ketchupem. Ten przepis pokochają zwłaszcza dzieci, bo te mięsne pączki są lepsze od nuggetsów!
Na myśl o pączkach, każdemu kojarzy się zazwyczaj słodki wypiek wypełniony nadzieniem z dżemu lub czekolady. Okazuje się, że pączki można zrobić nawet z kurczaka, a w dodatku są bardzo chrupiące i pyszne. Przygotujesz je w 30 minut. Poznaj niezwykły przepis.
Chrupiące pączki z kurczaka – przepis
Składniki:
» 2 piersi z kurczaka
» 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
» 1 ziemniak
» 70 g posiekanej cebuli
» 1 łyżka świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę
» 4 łyżki bułki tartej
» 4 szczypty soli
» pół łyżeczki czarnego pieprzu
Panierka:
» bułka tarta
» jajko
» mąka kukurydziana
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj bardzo drobno. Ziemniaka ugotuj do miękkości, a potem pokrój na 4 kawałki i przełóż go do miski. Pierś z kurczaka pokrój na drobne kawałki i przełóż do ziemniaków. Dodaj też przyprawę do kurczaka, czosnek, sól, pieprz, bułkę tartą i posiekaną wcześniej cebulę.
Całość przełóż do malaksera, a następnie zmiel na jednolitą masę. Woreczek foliowy wypełnij masą z kurczaka, a potem obetnij jeden róg woreczka i wyciskaj masę na blaszkę z papierem do pieczenia, formując pączki z dziurką.
Włóż do lodówki na około godzinę, aby łatwo było panierować pączki. W tym czasie przygotuj panierkę – na jeden talerz wysyp mąkę, a na drugi bułkę tartą, następnie do miski wbij jajko i dokładnie je roztrzep widelcem. Wyjmij pączki z lodówki i panieruj kolejno: w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż panierka będzie chrupka i złocista. I gotowe! Podawaj z sosem czosnkowym, serowym lub ketchupem. Smacznego!