Hiszpańskie pączki zachwycają cały świat. Jak je przygotować?

Fot. Pixabay.com

11 lutego w Polsce obchodzony jest tłusty czwartek. Do tego dnia pozostało kilka tygodni, dlatego już teraz warto rozważyć kilka propozycji na przepyszne słodkości, które zachwycą nas w ten dzień.

Jedną z najbardziej znanych przekąsek na całym świecie są pączki hiszpańskie, nazywane również wiedeńskimi. Ich podstawą jest parzone ciasto, podobnie jak w przypadku eklerków czy ptysiów, zaś w efekcie otrzymujemy miękkie i wilgotne pączki.

   

Portal Gazeta.pl zaproponował najprostszy przepis na pączki hiszpańskie. Na przygotowanie tej przekąski wystarczy kilka składników, z których otrzymamy około 15 sztuk!

Składniki:
szklanka wody
60 g masła
szczypta soli
150 g mąki pszennej
3 jajka średniego rozmiaru
olej lub smalec do smażenia + trochę do natłuszczenia papieru

   

Sposób przygotowania:
Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Mąkę przesiewamy do miski, a następnie wsypujemy ją do wrzącej wody. Całość energicznie mieszamy, aż do ich dokładnego połączenia. Po tym, jak ciasto zacznie odchodzić od dna, odstawiamy je do ostudzenia.

Jeśli ciasto uzyska lekko ciepłą lub zimną temperaturę, dodajemy do niego stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką. W międzyczasie wycinamy z papieru do pieczenia kwadraty o boku 8-10 cm i smarujemy je cienką warstwą oleju, po czym na każdym z nich wycinamy okrąg z ciasta.

   

Dalej rozgrzewamy tłuszcz w szerokim garnku i gdy będzie gorący, wkładamy do niego ciastka papierem do góry. Po minucie można bez problemu go zdjąć przy użyciu szczypiec lub widelca. Pączki z obu stron smażymy na rumiano. Po wyjęciu przekładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News