Ciasto 3x lepsze od wuzetki chcą jeść wszyscy. Gotowe w niecałą godzinę

ciasto
fot. screen Youtube / SABINA foodee

Ciasto na powyższym obrazku przypomina kultową wuzetkę, ale w smaku jest zdecydowanie lepsze. Tak przynajmniej twierdzą osoby, które próbowały obu tych deserów. Jeśli jesteś amatorem PRL-owskiej wuzetki, to koniecznie zainteresuj się także poniższym przepisem na równie prosty przekładaniec. Jest łatwy w wykonaniu, pyszny i z pewnością zadowoli podniebienia całej rodziny. To idealna propozycja na deser po obiedzie lub poczęstunek dla gości.

REKLAMA

Nie wyobrażasz sobie dnia bez zjedzenia czegoś słodkiego? A może organizujesz małe przyjęcie w rodzinnym gronie? Tak czy inaczej, nie obejdzie się bez smacznych przekąsek i ciast. A to, które dziś prezentujemy, jest warte uwagi. Powstaje w szybkim tempie, a składników jest około 10, więc niedużo, jeśli robimy ciasto i krem. Ponadto słodki kąsek w towarzystwie filiżanki czarnej kawy uprzyjemni nam weekend i doda energii na co najmniej kilka godzin. W jakie składniki trzeba się zaopatrzyć?

Produkty do przygotowania ciasta i słodkiej masy są niedrogie i znajdziesz je w każdym markecie. A może nawet już masz je w domu. Przeszukaj kuchnię i zabierz się za pichcenie.

REKLAMA

Przepis na smakowite ciasto przypominające wuzetkę

Składniki:
250 ml kefiru
20 g kakao
3 jajka
300 g mąki
5 g sody oczyszczonej
60 ml oleju roślinnego
10 g proszku do pieczenia
sól
300 g śmietany 36%
150 g skondensowanego mleka

Opis przygotowania:
Na początku wbijamy jajka do naczynia i dodajemy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wszystko mieszamy ręczną trzepaczką albo mikserem. Dodajemy olej i kefir, ponownie mieszamy.

REKLAMA

Przesiewamy kakao przez sitko bezpośrednio do wcześniejszej masy, mieszamy, aby nie było grudek. Tekstura powinna być taka jak budyń – niezbyt gęsta i nie za rzadka.

Formę wykładamy pergaminem i przelewamy na niej przyrządzone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez pół godziny. Wypiek wyciągamy z urządzenia i studzimy. Następnie przy użyciu nitki przekrawamy deser równolegle na 3 blaty. Odkrywamy brzegi, aby otrzymać zgrabne prostokąty.

Do naczynia przekładamy mleko skondensowane i śmietanę, zaczynamy ubijać składniki trzepaczką na gęstą masę. Rozprowadzamy 1 cm kremu na blacie ciasta. Przykrywamy drugą warstwą i znów smarujemy ją słodką masą. Umieszczamy trzecią część ciasta i cały deser smarujemy kremem. Wcześniej odcięte skrawki ciasta kruszymy, a potem posypujemy wypiek ze wszystkich stron. Smacznego.