ShareInfo.plKulinariaCiasto Cassis znika pierwsze ze stołu. Zapisz przepis, przyda się na święta

Ciasto Cassis znika pierwsze ze stołu. Zapisz przepis, przyda się na święta

ciasto Cassis
fot. screen Youtube / @smakikatriny

Ciasto Cassis ma wszystko, co lubi każdy smakosz. Bogactwo smaku, produkty z kuchennej szafki i fenomenalny wygląd, który wywołuje zachwyt. Poznaj przepis na przepyszne ciasto z kremem mascarpone i kakaową bezą.

REKLAMA

Jeśli szukasz pomysłu na deser, który zapiera dech w piersiach, ten przepis na ciasto Cassis jest dla ciebie. Wszystkie warstwy rewelacyjnie się ze sobą komponują, a efekt budzi podziw. Biszkopt, słodki krem i krucha beza przełamane kwaskowatym dżemem to recepta na poprawę humoru. Każdemu zaświecą się oczy na widok takiego wypieku.

Przepis na ciasto Cassis z bezą kakaową

Składniki:
Biszkopt
▪ pół szklanki mąki pszennej
▪ pół szklanki cukru
▪ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 5 żółtek
▪ 3 jajka L
▪ 1,5 łyżki kakao

Krem
▪ 3/5 szklanki cukru pudru
▪ pół kilograma mascarpone lub serka śmietankowego
▪ pół litra śmietanki kremówki 30 lub 36%
▪ 125 ml wrzącej wody
▪ 1,5 łyżki żelatyny

REKLAMA

Beza
▪ 1 szklanka cukru
▪ 5 białek
▪ 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
▪ 1 łyżka octu
▪ 1 łyżka kakao

Dodatkowo
▪ dżem porzeczkowy

Wykonanie:
Ubijaj białka, potem etapami wsypuj cukier i dalej ubijaj, następnie ustaw wolniejsze obroty i przekładaj żółtka 3+5 (5 białek do bezy). Dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, mieszaj powoli, a potem przełóż ciasto do formy (25 cm x 35 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180℃ (bez termoobiegu), ostudź.

REKLAMA

Beza
Białka (5 szt.) miksuj sztywno, partiami wsypuj cukier i ubijaj, aż ten się rozpuści.
Gdy uzyskasz gęstą pianę, dodaj do niej skrobię i trochę octu, wymieszaj. Wsyp kakao, ponownie wymieszaj i przełóż masę do formy (25 cm x 35 cm). Susz bezę w temp. 150℃ (bez termoobiegu) przez ok. 45 minut.

Krem
Żelatynę rozpuść we wrzątku, ostudź. Kremówkę ubijaj z cukrem, potem przekładaj mascarpone, miksuj. Na koniec połącz krem z chłodną żelatyną.

Biszkopt posmaruj kilkoma łyżkami dżemu i rozprowadź na nim krem. Na nim połóż kakaową bezę, delikatnie dociśnij. Deser włóż do chłodziarki na co najmniej kilka godzin. Smacznego.

Może cię zainteresować: Marmurkowe ciasto dyniowo-czekoladowe. Mało pracy, a smak wybitny

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA