Ciasto „cielaczek” rodem z PRL-u. Jego smak przywołuje dawne lata

ciasto Cielaczek
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Ciasto Cielaczek to prosty i zarazem bardzo pyszny wypiek z dodatkiem białego sera. Z pewnością wielu osobom przypomni dzieciństwo. Dawniej ciasto uchodziło za prawdziwy rarytas, ale dziś nie cieszy się już taką popularnością – wyparły go inne łakocie. Szkoda, bo specjał ten jest łatwy i szybki w wykonaniu. Poza tym świetnie pasuje do kawy, sprawdzi się też idealnie jako deser po niedzielnym obiedzie.

REKLAMA

Ciasto Cielaczek składa się z warstwy kakaowej, czekoladowej i serowej. Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników – bez problemu kupicie je w każdym sklepie spożywczym. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na ciasto „cielaczek”

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
300 g cukru
6 jajek
1 kostka masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 łyżki kakao
4 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

REKLAMA

Masa serowa:
100 g masła
500 g sera białego
1 budyń śmietankowy
2 jajka
szklanka cukru

Sposób przygotowania:
Przyrządzamy ciasto czekoladowe: do rondelka wkładamy masło, ekstrakt waniliowy i kakao. Dolewamy wodę – naczynie z zawartością stawiamy na gazie i zagotowujemy, potem odstawiamy do wystygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i białka chowamy do lodówki. Jak tylko masa kakaowa ostygnie, dodajemy do niej mąkę, żółtka, a także proszek do pieczenia. Miksujemy składniki do momentu, aż uzyskamy aksamitną konsystencję. Białka ubijamy na sztywno i powstałą pianę łączymy z ciastem, wszystko delikatnie mieszamy.

REKLAMA

Zabieramy się na masę serową: wszystkie produkty umieszczamy w naczyniu i mieszamy. Do tortownicy wylewamy na początku ciemne ciasto, a potem nakładamy na nie łaty masy jasnej (ciasto można również układać w formie naprzemiennie). Deser pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu możemy go posypać cukrem pudrem, smacznego.

Podziel się: