Ciasto czekoladowe z malinami posmakuje każdemu. Łatwy i szybki przepis

ciasto czekoladowe z malinami
fot. screen Youtube / Madame Cuisine

Czekolada i maliny to udane połączenie. Ciasto z tymi sezonowymi owocami jest przepyszne i w te wakacje powinno zagościć w Twojej kuchni, tym bardziej że sezon na maliny w pełni. Taki wspaniały deser przyrządzisz błyskawicznie, nawet bez miksera. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Rewelacyjne czekoladowe ciasto z malinami posmakuje każdemu.

REKLAMA

Maliny idealnie sprawdzą się w wypiekach

Owoce te zazwyczaj kojarzymy z sezonem letnim. Są słodkie, pachnące i mają apetyczny kolor. Walory estetyczne i smakowe to nie jedynie zalety malin – zawierają one szereg witamin i substancji mineralnych. Są także źródłem błonnika pokarmowego. Spożywając maliny, dbamy o swoją odporność.

Maliny są polecane przy przeziębieniach i infekcjach. Sok malinowy ma zbawienny wpływ na zdrowie. Poza tym przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Deser z malinami zjedzony od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi Twojej sylwetce.

Przepis na obłędne ciasto czekoladowe z malinami

Składniki:
500 g malin
szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
budyń czekoladowy
pół szklanki oleju roślinnego
2 łyżki kakao
2 jajka
½ szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

REKLAMA

Sposób wykonania:
W misce umieszczamy najpierw wszystkie produkty sypkie. Dodajemy cukier, mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i budyń czekoladowy.

Sypkie składniki wzbogacamy o mleko, jajka i olej. Całość starannie mieszamy mikserem lub łyżką – powinniśmy uzyskać gładką masę. Dodajemy do niej maliny i lekko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Na dnie blachy umieszczamy papier pergaminowy, jej boki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy je przez ok. 55 minut.

W recepturze używamy sporo oleju. Nada on ciastu wilgoci, a także gładkości. Czasu pieczenia nie warto wydłużać, ponieważ deser będzie za suchy. Po obróbce cieplnej uchylamy drzwiczki piekarnika na ok. 10 minut.

Wypiek możemy dodatkowo udekorować cukrem pudrem i całymi malinami. Zawinięty w papier śniadaniowy, a następnie w folię poleży w temperaturze pokojowej przez trzy dni, natomiast w chłodziarce zdecydowanie dłużej.

REKLAMA



Czytaj też: Żółty Ser – ciasto bez pieczenia z 4 składników. Zrobisz je w 10 min

Podziel się: