ciasto drożdżowe
fot. Pixabay

Ciasto drożdżowe. Czy istnieje lepszy dodatek do herbaty lub kawy? Chyba nie! Warto zrobić sobie chwilę przyjemności i przygotować je samodzielnie w domu. Jeżeli macie problem, bo ciasto drożdżowe często wam opada, radzimy, co w takiej sytuacji zrobić.

Ciasto drożdżowe opada? Oto najczęstsze błędy

Jeśli ciasto na drożdżach opada wam zawsze, to najprawdopodobniej popełniliście gdzieś błąd. Może dajecie zbyt dużo składników? Nadmiar kruszonki lub owoców na cieście może przyczynić się do jego opadnięcia, nawet gdy początkowo ładnie rośnie.

Kolejny problem dotyczy tego, co dzieje się z ciastem przed włożeniem do pieca. Należy kontrolować czas wyrastania ciasta. Jeżeli przed upieczeniem zbyt mocno wyrośnie, bardzo możliwe, że opadnie w trakcie.

Kluczowym, a zarazem najczęściej popełnianym błędem podczas pieczenia ciasta drożdżowego jest otwieranie drzwiczek piekarnika. Nie lubi tego żadne ciasto, a zwłaszcza to zrobione na drożdżach.

Przepis na idealne ciasto drożdżowe

Składniki

na zaczyn:
1 łyżka cukru
30 g świeżych drożdży
pół szklanki letniego mleka
1 łyżka mąki

na ciasto:
75 g cukru
400 g mąki
100 g stopionego masła
3 żółtka
1 białko
około pół szklanki ciepłego mleka

Sposób przygotowania:
Aby przyrządzić rozczyn, wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, np. na parapecie w promieniach słońca albo obok grzejnika. Gdy zaczyn wyrasta, zacznij miksować żółtka z przesianą mąką oraz cukrem. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy objętość, przełóż go do ciasta, a następnie dodaj taką samą ilość ciepłego mleka. Możesz go dodać odrobinę mniej, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka.

Wyrabiaj ciasto przez kwadrans, a kilka minut przed końcem wyrabiania dodaj masło. Później zostaw ciasto drożdżowe do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Postaraj się je obserwować – jeżeli zauważysz, że ładnie rośnie, znacznie zwiększy swoją objętość, możesz skrócić ten czas. Blaszkę wyłóż papierem i nasmaruj masłem lub olejem. Umieść w niej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez mniej więcej 35 minut. Ciasto drożdżowe będzie gotowe, gdy nabierze złotego koloru.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę