Szukasz pomysłu na ciasto, które wygląda jak milion dolarów, a smakuje jak z najlepszej cukierni? Dobrze trafiłeś! Przygotuj „Marysieńkę” i ciesz się spektakularnym deserem o każdej porze dnia. Wypiek składa się z dwóch rodzajów ciasta, pomiędzy którymi znajduje się aksamitna masa budyniowa. Taki specjał na pewno znajdzie wielu zwolenników, a jego przyrządzenie jest zaskakująco proste. Musisz spróbować.
Marysieńka to ciasto idealne na Wielkanoc
Ten deser oczaruje nie tylko wyglądem, ale także smakiem i na pewno wywoła furorę na świątecznym stole. Delikatny kakaowy biszkopt i przepyszne ciasto z orzechami przełożone puszystą masą budyniową – czy istnieje lepsze połączenie?
Przepis na ciasto „Marysieńka”
Składniki:
na ciasto kakaowe:
100 g cukru
5 dużych jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g mąki pszennej
20 g kakao do wypieków
na ciasto orzechowe:
100 g cukru
5 białek z dużych jaj
10 g mąki pszennej
250 g orzechów laskowych, włoskich albo mieszanki
15 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
na krem:
100 g cukru
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
200 g masła
5 żółtek z dużych jaj
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto kakaowe: oddziel białka od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieraj wraz z cukrem na kogel-mogel. Do sporego naczynia przesiej mąkę pszenną, a po chwili wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki przesyp do masy jajecznej i starannie wymieszaj. Dodaj ubitą wcześniej pianę i lekko zamieszaj, a potem umieść ciasto w tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 180°C przez 30 minut. Biszkopt powoli ostudź, a kiedy będzie już zimny, przetnij go na dwa blaty.
Na ciasto orzechowe: orzechy posiekaj. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj mąkę przesianą przez sitko, miód oraz proszek do pieczenia. Wszystko połącz z kawałkami orzechów i piecz w temp. 180°C przez 25 minut, ostudź.
Przygotowanie kremu rozpocznij od zagotowania 1,5 szklanki mleka. Z resztą nabiału połącz cukier, żółtka i budyń w proszku. Przelej mieszankę do mleka i gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do wystudzenia. Masło utrzyj na puszysty krem, a następnie wymieszaj z zimnym budyniem, przekładając go do tłuszczu małymi porcjami.
Pora złożyć deser. Umieść blat kakaowy na talerzu, rozsmaruj na nim połowę porcji kremu. Przykryj go ciastem orzechowym i pozostałym budyniowo-maślanym miksem. Wszystko przykryj kolejnym kakaowym ciastem i udekoruj wypiek według upodobań.
Na deser możesz wyłożyć polewę czekoladową i posypać go orzechami. Około 200 g gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z 50 g śmietany 30%.
Zobacz też: Szarlotka tatrzańska to królowa wypieków. Każdy poprosi o przepis