Ciasto na pizzę z lodówki. Trik, który sprawi, że wyjdzie idealne

Pixabay.com

Pizza jest uwielbiana na całym świecie. Najlepiej smakuje ta przyrządzana we własnym domu, bowiem możemy do niej dodać własne składniki. Okazuje się, że przygotowanie ciasta jest bardzo proste, a niezbędna do tego jest lodówka.

REKLAMA

Domowa pizza jest dla wielu osób zdecydowanie lepszym smakołykiem, niż zamawiana z pizzerii. Aby jednak przyrządzić dobre ciasto, warto wiedzieć jak to zrobić. Poniższy przepis w tym pomoże.

Składniki:

500 g. mąki pszennej (idealnie sprawdzi się typ „0”)
około 300 ml. ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
około 6 g. świeżych drożdży
2 łyżeczki soli

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Wodę mieszamy z oliwą i solą, po czym dodajemy drożdże i mieszamy. Wsypujemy mąkę i przez kilka minut wyrabiamy masę. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą formujemy w kształt kuli. Wkładamy je do osobnych misek i szczelnie przykrywamy folią, po czym odstawiamy na dwie godziny.

Po tym czasie miseczki przekładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wykładamy je na stolnicę i delikatnie rozgniatamy palcami, a następnie rozciągamy. Na ciasto nakładamy sos i ulubione składniki. Pieczemy 12 minut w 250 stopniach.

REKLAMA

Udostępnij: