Ciasto na pizzę z lodówki. Trik, który sprawi, że wyjdzie idealne
![](https://shareinfo.pl/wp-content/uploads/2021/12/pizza-gc3a25a2c7_1920-e1638466238911.jpg)
Pizza jest uwielbiana na całym świecie. Najlepiej smakuje ta przyrządzana we własnym domu, bowiem możemy do niej dodać własne składniki. Okazuje się, że przygotowanie ciasta jest bardzo proste, a niezbędna do tego jest lodówka.
REKLAMA
Domowa pizza jest dla wielu osób zdecydowanie lepszym smakołykiem, niż zamawiana z pizzerii. Aby jednak przyrządzić dobre ciasto, warto wiedzieć jak to zrobić. Poniższy przepis w tym pomoże.
Składniki:
500 g. mąki pszennej (idealnie sprawdzi się typ „0”)
około 300 ml. ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
około 6 g. świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
REKLAMA
Sposób przygotowania:
Wodę mieszamy z oliwą i solą, po czym dodajemy drożdże i mieszamy. Wsypujemy mąkę i przez kilka minut wyrabiamy masę. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą formujemy w kształt kuli. Wkładamy je do osobnych misek i szczelnie przykrywamy folią, po czym odstawiamy na dwie godziny.
Po tym czasie miseczki przekładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wykładamy je na stolnicę i delikatnie rozgniatamy palcami, a następnie rozciągamy. Na ciasto nakładamy sos i ulubione składniki. Pieczemy 12 minut w 250 stopniach.
REKLAMA