Nigella Lawson i ciasto czekoladowe
fot. Facebook / Nigella Lawson / screen Youtube / Vida’s Kitchen

Ciasta czekoladowe z całą pewnością można zaliczyć do tych najlepszych i najprostszych. Potrójnie czekoladowe wzbudzają niemały zachwyt, a gdy są poczwórne, zupełnie nokautują całą gamę deserów czekoladowych. Identycznie jest z ciastem poczwórnie czekoladowym Nigelli Lawson. Mistrzyni gotowania nazwała je tak na cześć czterech czekoladowych produktów: kawałków czekolady, kakao, płatków czekoladowych oraz syropu czekoladowego.

Już sama nazwa tego ciasta brzmi intrygująco. Nawet osoby, dla których czekolada nie jest ulubioną słodyczą, będą takim deserem absolutnie zachwycone. Gdy tylko Nigella zamieściła na swoim profilu społecznościowym fotografię i przepis na ciasto poczwórnie czekoladowe, fani wprost oniemieli, a post skomentowało mnóstwo użytkowników. Autorka receptury dodała, że prawdopodobnie nie ma lepszego ciasta czekoladowego. Przyznała też, że piekła je już wielokrotnie i należy do jej ulubionych. Jesteście ciekawi, jak smakuje obłędny deser z przepisu Nigelli? Nie czekajcie, tylko odtwórzcie ten boski przepis!

Przepis na ciasto poczwórnie czekoladowe od Nigelli Lawson

Składniki:

Na ciasto:
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
80 ml kwaśnej śmietany
50 g prawdziwego kakao
275 g cukru pudru
175 g kawałków gorzkiej czekolady
125 ml wrzącej wody
łyżka ekstraktu waniliowego
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Na syrop:
125 ml wody
łyżeczka kakao
25 g gorzkiej czekolady
100 g cukru pudru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Keksówkę (wymiary ok. 21 cm x 11 cm) w środku smarujemy tłuszczem i wykładamy specjalnym papierem – powinien wystawać z formy. Kakao, sodę, śmietanę, cukier, masło, mąkę, jajka i ekstrakt z wanilii miksujemy na aksamitny i błyszczący krem. Potem dolewamy trochę wrzątku i miksujemy. Do przyrządzonej masy wsypujemy pokruszoną czekoladę i mieszamy szpatułką. Czekoladową masę umieszczamy w formie i pieczemy w piekarniku przez 60 minut. Deser powinien delikatnie pęknąć na środku, a wykałaczka po włożeniu do wnętrza powinna być sucha.

Nigella zaznacza jednak, że jej przysmak może być też lekko wilgotny, więc jeśli jakieś okruszki przykleją się do patyczka, nie należy się tym przejmować. Gdy ciasto w piekarniku dochodzi, zabieramy się za syrop. Do garnka wsypujemy cukier puder, kakao i dolewamy odrobinę wody. Gotujemy składniki około 5 minut. Powstały płyn powinien nieco zgęstnieć. Deser wyjmujemy z pieca i nakłuwamy w kilku miejscach. Po chwili polewamy go hojnie syropem. Spłynie on na boki, ale wniknie także do wnętrza ciasta przez zrobione wcześniej dziurki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wystudzenia, a później wyjmujemy je ostrożnie z keksówki. Kruszymy czekoladę lub trzemy ją na tarce i dekorujemy nią wierzch specjału.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę