
Jeśli nie chce ci się maszerować do cukierni po coś słodkiego lub nie ma jej w pobliżu twojego domu, a za chwilę wpadną goście, wtedy masz tylko jedno wyjście – samodzielnie coś upichcić. Ten szybki przepis uratował już nie jedno przyjęcie i tym razem też się sprawdzi. Przy nim wiele się nie napracujesz, a efekt pochwali każdy z gości.
Ciasto z winogronami poskromi apetyt każdego łasucha
Ta wersja sernika na zimno jest delikatna, kremowa i w sam raz słodka. W dodatku pełna twoich ulubionych owoców, bo kto nie lubi winogron. Aczkolwiek nie są one jedynym i niezastąpionym elementem tej kompozycji. Jeśli chcesz, to wymień winogrona na inne owoce, które też lubisz, np. borówki amerykańskie, truskawki.
Może cię zainteresować: Ciasto bez pieczenia Mars. Absolutny przebój wśród deserów
Bazą deseru jest śmietanka i jogurt naturalny. Oba składniki lepiej osiągną upragnioną formę, gdy dodasz do nich żelatynę. W roli spodu świetnie spisują się biszkopty, ale możesz też upiec swój własny blat biszkoptowy lub zupełnie pominąć podstawę i podać deser bez spodu. Wirtuozem receptury są winogrona – wybierz zielone lub ciemne i bezpestkowe owoce.
Przepis na ciasto bez pieczenia z winogronami
Składniki:
1 kg winogron
1 łyżka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
200 ml jogurtu naturalnego
300 ml śmietanki 30%
100 g czekolady gorzkiej
paczka biszkoptów
Sposób wykonania:
Dno formy wypełniamy biszkoptami, tworząc szczelny spód.
Myjemy i osuszamy owoce. Kremówkę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno.
Żelatynę roztapiamy w wodzie, a potem mieszamy z jogurtem naturalnym i bitą śmietaną.
Wrzucamy winogrona, mieszamy i przelewamy masę na ciastka w blaszce.
Chłodzimy deser przez kilka godzin. Wierzch możemy udekorować startą na tarce czekoladą. Smacznego.
Polecamy: Chałwowiec – szybkie ciasto bez pieczenia. Niebo w gębie