ciasto bez pieczenia Mars
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Marzy wam się proste i pyszne ciasto bez pieczenia? Specjał, który dziś polecamy zawiera w sobie kruche herbatniki i trzy różne masy: krówkową, śmietankową i czekoladową. Ciasto Mars inspirowane jest popularnymi batonikami o takiej samej nazwie. Z pewnością wam posmakuje.

Ciasta bez pieczenia cieszą się dużą popularnością – zresztą nic tym dziwnego, są łatwe w wykonaniu i smaczne. Robi się je też bardzo szybko. Do przygotowania takich specjałów przydają się zazwyczaj biszkopty lub herbatniki. W poniższej recepturze użyjemy herbatników maślanych, które kapitalnie sprawdzą się jako spód do deseru. Ponadto będziemy przekładać nimi kolejne warstwy ciasta. Mars po złożeniu powinien trafić na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie kremy odpowiednio zastygły.

Ciasto bez pieczenia Mars – jak je przygotować?

Składniki (blacha o wymiarach 20 x 30 cm):
puszka masy krówkowej
450 g herbatników

Składniki na masę czekoladową:
70 ml mleka
pół kostki masła
szklanka cukru pudru
100 g kakao

Składniki na masę śmietankową:
2 łyżeczki żelatyny
1,5 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone

Składniki na polewę czekoladową:
5 łyżek mleka lub śmietanki 30%
tabliczka czekolady deserowej

Przygotowanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy warstwę herbatników. Puszkę masy krówkowej umieszczamy w garnku z dobrze ciepłą wodą i czekamy kilka minut, aby konsystencja produktu była bardziej rzadka. Masę rozsmarowujemy na ciasteczkowym spodzie i kładziemy drugą warstwę herbatników.

Przyrządzamy krem czekoladowy: miękkie masło ucieramy za pomocą miksera, wsypujemy etapami przesianą mieszankę cukru pudru i kakao. Do masy dodajemy mleko i miksujemy, aż całość zgęstnieje i powstanie jednolita masa, potem wykładamy ją na kruche ciasteczka i wkładamy deser do chłodziarki.

Na krem śmietankowy: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzątku, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem, natomiast śmietankę miksujemy do momentu, aż otrzymamy gęstą pianę i partiami dodajemy ją do serka. Do kremu przekładamy żelatynę i starannie mieszamy. Powstałą masę rozprowadzamy na herbatnikach, a następnie układamy następną warstwę ciasteczek i chowamy ciasto do lodówki.

Zabieramy się za polewę czekoladową. Tabliczkę czekolady kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko albo śmietankę i mieszamy, aż uzyskamy gęstą masę. Polewamy nią deser i raz jeszcze umieszczamy go w chłodziarce na co najmniej 2-3 godziny, aby kremy dobrze stężały. Smacznego.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę