Wilgotne i puszyste ciasto z sezonowymi owocami na wyciągnięcie ręki. Doskonale sprawdzi się w ciepłe wiosenne dni. Przygotuj ten smakołyk i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.
Skoro mamy sezon na rabarbar, to czemu z tego nie skorzystać? Zrób rodzince miłą niespodziankę i przygotuj placek z truskawkami i/lub rabarbarem. Jest wyrośnięty, puszysty, a owoce doskonale się uzupełniają. Oto receptura na deser, który jest wprost stworzony do kawy.
Desery z sezonowymi owocami są pyszne, zdrowe i idealnie sprawdzają się w ciepłe dni. Można je przyrządzić także ze śliwkami, wiśniami, brzoskwiniami, malinami i wieloma innymi owocami. To ciasto pokochają wszyscy i z pewnością będą chcieli więcej, dlatego niewykluczone, że cała blacha zniknie w 1-2 dni. Warto dodać, że po wyciągnięciu ciasta z piekarnika w całym domu unosi się obłędny zapach.
Przepis na ciasto z truskawkami i rabarbarem
Składniki (na tortownicę 22 cm):
200 g owoców (mieszanka rabarbaru i truskawek) + 1 łyżka cukru
130 g cukru drobnego
2 duże jajka lub 3 mniejsze
100 g rozpuszczonego masła
200 g śmietany kwaśnej
szczypta soli
260 g mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Owoce płuczemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym, zwykłym cukrem i odrobiną soli na jasny i puszysty krem. Dodajemy chłodne masło, śmietanę, mieszamy za pomocą szpatułki. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, a potem wsypujemy w dwóch partiach do masy, mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyścielonej papierem pergaminowym, na wierzchu umieszczamy owoce i posypujemy je łyżką cukru. Wstawiamy deser do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (grzanie: góra-dół) i pieczemy przez 40-50 minut. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
Czytaj też: Smaczny jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną. Idealny poobiedni deser