Ciasto z warzywami, czyli ,,leśny mech”. Kto spróbuje, ten się zdziwi!

Fot. Pixabay.com

Ciasto i warzywa? Takie połączenie może u niektórych osób wywołać odrzucenie. Jak się jednak okazuje, popularny ,,Leśny mech” z dodatkiem szpinaku jest czymś absolutnie przeciwnym. Smaczna i ciekawa propozycja przedstawiona w poniższym przepisie zapewne zachęci wiele osób.

REKLAMA

Jeśli znudziły Ci się typowe, słodkie ciasta, idealną propozycją jest zamiana niektórych składników na warzywa. ,,Leśny mech” to propozycja dla osób, które chcą dodać czegoś nowego do swoich przepisów i zaskoczyć domowników czy gości.

Składniki na ciasto:

REKLAMA

450 g opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego lub 450 g świeżego
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru drobnego lub cukru pudru
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem mascarpone:

REKLAMA

250 g zimnego serka mascarpone
200 ml zimnej śmietanki 36% lub 30% z kartonika
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka wanilii
1 opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)

Dodatki:

owoce granatu
maliny lub czerwone porzeczki
borówki lub jagody
liście mięty

Sposób przygotowania:

Zielone ciasto przygotowujemy od rozmrożenia na sitku szpinaku i zmiksowaniu go na jednolity mus. Jeśli mamy świeży szpinak, po umyciu wkładamy go do garnka i podgrzewamy przez 2 minuty, cały czas mieszając. Kiedy zmieni formę, przekładamy go do miski i również miksujemy. Potem wyciągamy jajka z lodówki, aby osiągnęły pokojową temperaturę, wkładamy je do miseczki i zalewamy ciepłą wodą z kranu i zostawiamy na kilkanaście minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy, aż do uzyskania puszystej piany. Cały czas ubijając, dolewamy małym strumieniem olej. Następnie dokładamy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sitko i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do ubitych jajek i miksujemy, aby wszystkie składniki się połączyły.

Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 24 cm i pieczemy przez 45 minut. Ciasto pieczemy do uzyskania efektu tak zwanego suchego patyczka i po tym czasie wyjmujemy do ostudzenia. Masę przygotowujemy poprzez włożenie do miski mocno schłodzonego sera mascarpone, śmietanki, cukru pudru i wanilii. Miksujemy całość, aż do uzyskania puszystej masy.

Gotowe ciasto kroimy na dwa blaty. Dolną część przekładamy na paterę do ciasta i nakładamy krem, zaś górna służy tylko do wydrążenia zielonego ,,mchu”, którym następnie posypiemy ciasto. Na koniec dekorujemy owocami.

Podziel się: