Ciemna końcówka banana – zjeść czy wyrzucić? Odpowiedź Cię zaskoczy!

banan

Większość z nas na pewno kiedyś słyszała, że nie należy jeść czarnej końcówki banana, ponieważ jest ona źródłem szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. Czy to na pewno prawda?

   

Banany są skarbnicą substancji pokarmowych, w szczególności potasu. Minerał wpływa na pracę serca oraz naczyń krwionośnych.

Banany i ich czarna końcówka

Mimo że tyle razy o tym mówiono, to część osób nadal ma pojęcia, czy czarna końcówka banana jest jadalna. W ciągu ostatnich lat powstało wiele teorii odnośnie do tej kwestii. Niektóre z nich są wręcz absurdalne, ponieważ sugerują, że w tych końcówkach są obecne bakterie, pająki, pasożyty oraz ich jaja, a także substancje toksyczne i inne zanieczyszczenia. Tymczasem prawda jest kompletnie inna.

   

Okazuje się, że górna część banana jest jego najstarszym elementem – właśnie z tego obszaru wyrasta owoc zamiast kwiatu. W kwiatach nie ma groźnych drobnoustrojów, pająków czy pasożytów. Dlatego też nie ma powodu do obaw. Aczkolwiek jedząc banany można zarazić się giardiozą, ale powodem tego nie jest ciemny czubek tylko pierwotniaki, które wywołują tę chorobę. Mogą one bytować na brudnych owocach, warzywach i na nieumytych dłoniach. Z tego względu ważne jest mycie produktów przed zjedzeniem oraz oczywiście higiena dłoni.

Nie musisz wyrzucać końcówki banana

Mimo że ciemny koniec banana nie wygląda smakowicie, to jego walory odżywcze i smak nie odbiegają od reszty owocu. W każdym razie zakończenie nie jest niezdrowe, ani toksyczne. W rzeczywistości każdy, kto usuwa tę końcówkę, na dobrą sprawę niweczy część w pełni dobrego produktu.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News