Co jeść podczas upałów? Postaw na te produkty!

Co jeść podczas upałów
fot. Pixabay

Gdy na zewnątrz upał, nikt nie ma ochoty na wielogodzinne stanie przy garnkach. Każdy marzy o szybkim posiłku idealnym na gorące dni. Co w takim razie przygotować bez trudu? Sprawdź!

   

Lekkie posiłki
W gorące dni z reguły nie mamy ochoty ani na ciężkostrawne dania, ani na długotrwałe przygotowywanie pełnoporcjowych posiłków. W takiej sytuacji najlepiej sięgać po lekkie i odżywcze posiłki zawierające węglowodany, białka, tłuszcze, wszystkie potrzebne minerały i witaminy oraz błonnik.

Lekkie wegańskie zupy
Podstawą zupy wegańskiej jest bulion jarzynowy. Najlepszy wywar przyrządzimy z selera, marchwi, pora i pietruszki, nie zapominając o dodaniu przypraw. Sięgajmy po różne kremy (np. z kalafiora) lub po klasyczną pomidorową czy ogórkową. Zrezygnujmy z zup gotowanych na czerwonym mięsie i zaprawianych śmietaną.

   

Warzywa i owoce
To właśnie one powinny stanowić podstawę naszej diety. Owoce i warzywa świetnie nawadniają organizm i równocześnie dostarczają potrzebnych soli mineralnych, które w czasie upałów natychmiast tracimy. Z warzyw i owoców możemy przygotować kolorowe sałatki, koktajle lub soki.

Szybkie szejki
Chłodny szejk może przynieść nam orzeźwienie w upalne dni. Możemy go zrobić nawet w minutę. Wystarczy połączyć owoce, odżywkę białkową i zimną wodę lub mleko, a po chwili cieszyć się smakiem pełnowartościowego produktu. Można go z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy, na rower czy na spacer.

   

Chłodniki
Doskonałe na upalne dni. Ich podstawą jest najczęściej kefir, jogurt naturalny lub zsiadłe mleko. Do tego pokrojone ogórki, szczypiorek i koperek. Część osób dodaje również czosnek i buraki.

Posiłki instant
Lubimy potrawy, których przyrządzenie nie zajmuje dłużej niż 5 minut. Zaletą posiłków instant jest szybkość przygotowania – wystarczy je zalać wrzątkiem i odstawić na kilka chwil. To ciekawa opcja dla odób, którym nie chce się gotować w piękną pogodę. Jest jednak pewien warunek – wybierajmy tylko produkty wysokiej jakości.

Desery
Najlepsze będą te z bananami. Można podawać je na różne sposoby np. jako lody, koktajl (np. banan z mlekiem kokosowym). Sprawdzą się także musy, sorbety i galaretki owocowe.

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę