Co jest lepsze dla zdrowia: ryż czy makaron?

REKLAMA

Pewnie domyślasz, się że jedno i drugie jest bogate w węglowodany, a to oznacza, że dość kaloryczne. Co w takim razie wybrać – produkt chiński czy włoski?

W ciągu każdego roku na świecie zjada się ponad 490 ton ryżu. Biały ryż ma większy indeks sytości w porównaniu z białym makaronem. Dlatego, jeśli chcesz zjeść mniej, wybierz ryż. Jest on również lepszy dla osób, które trenują. Dzięki temu, że ryż łatwo się trawi nie będzie towarzyszyło Ci burczenie w brzuchu. Bardziej zdrowy niż biały ryż jest ryż brązowy. Ponadto brązowy ryż, potrafi redukować stany zapalne, zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych a nawet poprawiają odporność.

REKLAMA

Włosi zjadają 1,4 makaronu każdego roku, co daje ponad 23 kg na osobę. Jak informuje redakcja Men’s Health makaron pełnoziarnisty ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że pomaga w odchudzaniu. Po zjedzeniu makaronu długo odczuwa się uczucie sytości, więc jest dobry przed treningiem. Jest też świetnym źródłem skrobi opornej, czyli takiego błonnika, który korzystnie wpływa na lipidogram, mikrobiotę jelitową a w konsekwencji na masę ciała.

Można śmiało powiedzieć, że oba produkty mają podobny wpływ na nasze zdrowie. Warto jeść zarówno ryż i makaron, aby mieć zróżnicowaną dietę. Oba produkty są dobre na posiłek przed treningiem.

REKLAMA

Podziel się: