
Wyposażenie kuchni składa się z wielu elementów w tym zlewozmywaka. Jeśli nie mamy zmywarki, wtedy codziennie narażamy go na zabrudzenia. Z tego powodu powinniśmy o niego dbać: czyścić, ale i zabezpieczyć na przyszłość. Skutecznym i pożytecznym sposobem na utrzymanie zlewu w nienagannym stanie jest olejowanie. Jak wykonać ten zabieg i dlaczego warto to zrobić? Dowiedz się!
Olejowanie zlewu – krok po kroku
Zlew umyć, osuszyć. Często gromadzi się w nim tłuszcz, twardy osad, pozostałości jedzenia, takie jak fusy z kawy czy obierki warzyw. Należy je sprzątnąć i oczyścić zlewozmywak. Na gąbkę nałożyć jedną łyżeczkę oleju i dokładnie wcierać go w całą powierzchnię, robiąc koliste ruchy. Odczekać kilka minut, aby tłuszcz lepiej się wchłonął. Następnie suchą szmatką pozbyć się nadwyżki substancji. Olej nie powinien dostać się do otworu odpływowego, ponieważ może powstać zator.
Jaki olej wybrać?
Olej roślinny – dowolny, np. słonecznikowy, oliwa z oliwek, lniany, rzepakowy. Dobrze, żeby był w 100% naturalny bez domieszek przypraw i ziół (typu oliwa czosnkowa).
Co ile czasu dbać w ten sposób o zlew?
Co 1-2 tygodnie wystarczy.
Czy wszystkie zlewy można potraktować olejem?
Większość materiałów tak. Olej kamufluje minimalne rysy na stali nierdzewnej i chroni ją przed zaciekami. Natomiast ceramicznym powierzchniom i tym z granitu nadaje blasku. Ponadto chroni je przed złogami. To tania, naturalna i prosta metoda, dzięki której sprzęt wygląda jak nowy. Olej nie nadaje się do zlewów emaliowanych (powoduje smugi).
Nikła warstwa oleju sprawia, że zlew rzadziej się smoli i nie stwarza większych problemów podczas szorowania. Zlew wygląda elegancko i błyszczy się jak w reklamie.
Zobacz również: Storczyk kwitnie prawie non stop. Florystyczny patent jest bezcenny