Osiągnięcie sukcesu kulinarnego i przygotowanie delikatnego oraz kremowego sernika nie jest wcale trudnym zadaniem. Trzeba jednak kierować się poradami profesjonalistów. Dzięki nim sernik wyjdzie tak kremowy, jak nigdy.
Tradycyjnie faktura tego ciasta jest ciężka, lekko mączna. Jest rezultatem przede wszystkim użycia białego twarogu. Aby uzyskać sernik kremowy, warto wykorzystać specjalną kompozycję serów i gruntownie wykluczyć twaróg.
Sposób na kremowy sernik
Jak już wspomnieliśmy, kluczowym składnikiem jest ser. Zwykły twaróg w przypadku kremowego ciasta nie zdałby egzaminu. Jest ciężki, a gdy go upieczemy, robi się zbity, a takiego efektu przecież nie chcemy. Najlepiej zastąpić go serkiem kremowym, np. Philadelphia, którym przeważnie smaruje się pieczywo. Ten wyrób odznacza się delikatne słonym smakiem, który nie każdemu może pasować, dlatego można wybrać inny. Serek warto wmieszać z 25% ricottą i 25% mascarpone, co daje pożądane proporcje. Na 1 kg połączonych serów dodaje się mniej więcej 3 jaja i dodatkowe żółtka. Nie należy także przesadzać z ubijaniem jajek – jeśli w masie będzie mniej powietrza, to deser z pewnością będzie rozpływać się w ustach.
Sprawdzone metody na idealny sernik
Wszystkie produkty użyte do wykonania takiego sernika powinny mieć temperaturę pokojową, więc trzeba wyjąć je z lodówki na dwie godziny przed pracą w kuchni. Zapobiegniemy w ten sposób nierównomiernemu pieczeniu.
Inną ważną kwestią jest pieczenie sernika. Warto piec go w kąpieli wodnej, gdyż woda chroni przed możliwym przypaleniem boków deseru oraz uzupełnia wilgotność w piecu, dzięki czemu całość nie pęka. W trakcie samego pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika, ponieważ temperatura w środku urządzenia może raptownie spaść, co nie jest korzystne. Formę z sernikiem trzeba pozostawić w piecu do wystygnięcia, co zmniejszy opadanie.