Co zrobić z mięsem po rosole? Proste przepisy, które musisz wypróbować!

co zrobić z mięsem po rosole

Często po ugotowaniu zupy zostaje mięso, z którym nie wiemy co zrobić. Z pewnością nie wyrzucać! Poznaj proste i szybkie patenty, w jaki sposób wykorzystać mięso po rosole. Oto kilka smacznych propozycji.

REKLAMA

Po zrobieniu rosołu zawsze zastanawiamy się, co zrobić z mięsem, na którym gotowaliśmy naszą zupę. Najprościej jest dodać je do zupy, ale jeśli ktoś nie lubi takiego połączenia, to na szczęście jest na to sposób w postaci pysznych przepisów.

Co zrobić z mięsem po rosole?

Nie wyrzucaj mięsa po rosole, możesz zrobić z nich pyszne dania, takie jak kotlety mielone, farsz do pasztecików lub pastę na kanapki. Oto proste propozycje, które musisz spróbować!


Kotlety mielone

Składniki:

» 300 g mięsa z rosołu

» 2 jajka

» 1 cebula

» pół łyżeczki (płaska) soli i pieprzu

» pół łyżeczki przyprawy do kurczaka

» garść koperku świeżego

» 20 g masła klarowanego

» 2 łyżki oliwy z oliwek

» 3 łyżeczki bułki tartej

Przygotowanie:

Mięso obierz i pozbądź się kości, a następnie zmiel je w maszynce do mielenia razem z cebulą, wcześniej posiekaj ją na kawałki. Dodaj jajka, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz, koperek, przyprawę do kurczaka. Formuj klopsiki, potem obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron, aż będą złociste.


REKLAMA

Farsz do pasztecików z ciasta francuskiego

Składniki:

» 400 g mięsa z rosołu razem ze skórą

» 200 g warzyw z rosołu (kapusta, por, cebula, marchewka)

» 1/3 lub 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

» sól i pieprz

» cisto francuskie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, a następnie miksujemy – nie za długo, aby nie zrobiła się z nich gładka masa. Z ciasta francuskiego wytnij 3 pasy, a następnie na każdym z nich wyłóż farsz i zwijaj w rulon, a potem pokrój w małe paszteciki. Możesz posmarować je jajkiem, a potem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut.


REKLAMA

Pasta na kanapki z mięsa po rosole

Składniki:

» 300 g ugotowanego mięsa po rosole

» 150 g zmielonych orzechów włoskich lub prażonego słonecznika

» pęczek natki pietruszki

» sok z połowy cytryny

» 150 g białego serka – np. Twój Smak

» 2 łyżki jogurtu naturalnego lub więcej

» sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso obierz z kości i chrząstek, a następnie umieść w blenderze i zmiel. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, serek, sok cytryny i ponownie zmiksuj. Dodaj zmielone orzechy lub prażony słonecznik i tyle jogurtu naturalnego, żeby konsystencja była kremowa u aksamitna. Na koniec dopraw solą i pieprzem, możesz jeszcze ewentualnie dodać ząbek czosnku i odrobinę ostrej papryki, aby zaostrzyć smak.


Dzięki tym przepisom będziesz wiedzieć, co zrobić z mięsem po rosole! A jeśli lubisz rosół to sprawdź przepis na swojski makaron, który zachwyci każde podniebienie!

Podziel się: