Co zrobić z mięsem po rosole? Proste przepisy, które musisz wypróbować!
Często po ugotowaniu zupy zostaje mięso, z którym nie wiemy co zrobić. Z pewnością nie wyrzucać! Poznaj proste i szybkie patenty, w jaki sposób wykorzystać mięso po rosole. Oto kilka smacznych propozycji.
REKLAMA
Po zrobieniu rosołu zawsze zastanawiamy się, co zrobić z mięsem, na którym gotowaliśmy naszą zupę. Najprościej jest dodać je do zupy, ale jeśli ktoś nie lubi takiego połączenia, to na szczęście jest na to sposób w postaci pysznych przepisów.
Co zrobić z mięsem po rosole?
Nie wyrzucaj mięsa po rosole, możesz zrobić z nich pyszne dania, takie jak kotlety mielone, farsz do pasztecików lub pastę na kanapki. Oto proste propozycje, które musisz spróbować!
Kotlety mielone
Składniki:
» 300 g mięsa z rosołu
» 2 jajka
» 1 cebula
» pół łyżeczki (płaska) soli i pieprzu
» pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
» garść koperku świeżego
» 20 g masła klarowanego
» 2 łyżki oliwy z oliwek
» 3 łyżeczki bułki tartej
Przygotowanie:
Mięso obierz i pozbądź się kości, a następnie zmiel je w maszynce do mielenia razem z cebulą, wcześniej posiekaj ją na kawałki. Dodaj jajka, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz, koperek, przyprawę do kurczaka. Formuj klopsiki, potem obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron, aż będą złociste.
REKLAMA
Farsz do pasztecików z ciasta francuskiego
Składniki:
» 400 g mięsa z rosołu razem ze skórą
» 200 g warzyw z rosołu (kapusta, por, cebula, marchewka)
» 1/3 lub 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
» sól i pieprz
» cisto francuskie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, a następnie miksujemy – nie za długo, aby nie zrobiła się z nich gładka masa. Z ciasta francuskiego wytnij 3 pasy, a następnie na każdym z nich wyłóż farsz i zwijaj w rulon, a potem pokrój w małe paszteciki. Możesz posmarować je jajkiem, a potem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut.
REKLAMA
Pasta na kanapki z mięsa po rosole
Składniki:
» 300 g ugotowanego mięsa po rosole
» 150 g zmielonych orzechów włoskich lub prażonego słonecznika
» pęczek natki pietruszki
» sok z połowy cytryny
» 150 g białego serka – np. Twój Smak
» 2 łyżki jogurtu naturalnego lub więcej
» sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso obierz z kości i chrząstek, a następnie umieść w blenderze i zmiel. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, serek, sok cytryny i ponownie zmiksuj. Dodaj zmielone orzechy lub prażony słonecznik i tyle jogurtu naturalnego, żeby konsystencja była kremowa u aksamitna. Na koniec dopraw solą i pieprzem, możesz jeszcze ewentualnie dodać ząbek czosnku i odrobinę ostrej papryki, aby zaostrzyć smak.
Dzięki tym przepisom będziesz wiedzieć, co zrobić z mięsem po rosole! A jeśli lubisz rosół to sprawdź przepis na swojski makaron, który zachwyci każde podniebienie!
REKLAMA