Czy dania z rusztu mogą mieć mniej kalorii? Owszem! Z łatwością możesz zmniejszyć wartość energetyczną kiełbasy z grilla, wystarczy, że prawidłowo ją natniesz. Jeżeli przyrządzasz także inne potrawy, zaopatrz się w tacki aluminiowe, na pewno się przydadzą.
Najczęściej grillujemy kiełbasę, żeberka, karkówkę, ryby i warzywa, ale na ruszt może trafić też wiele innych pyszności. Niestety takie potrawy nie należą do najlżejszych, aczkolwiek możemy w łatwy sposób je „odchudzić”. Każdy specjał przyrządzany nad ogniem nabiera smaku i aromatu. Warto do takich dań przygotować lekką sałatkę warzywną, wtedy na talerzu będzie zdrowo, smacznie i kolorowo.
Kiełbasa z grilla jest dość kalorycznym produktem – zawiera ok. 230-250 kalorii. Jeśli chcesz obniżyć jej kaloryczność, natnij ją w trakcie podgrzewania. Dzięki temu zaoszczędzisz nawet 50 kalorii! Niezłą strategią na zdrowszego grilla jest także grillowana papryka, cukinia i bakłażan, a także szaszłyki warzywne.
Jak przyrządzić kiełbasę z grilla, by miała mniej tłuszczu?
Zanim umieścisz kiełbasę na grillu, natnij ją w prawidłowy sposób. Za sprawą tego prostego patentu z wędliny wycieknie sporo tłuszczu, a w rezultacie mięso będzie nieco chudsze. Zrób nacięcia (krzyżowe lub pod skosem) tylko na jednej stronie kiełbaski, aby się nie rozleciała. Warto dodać, że wędlina nacięta skośnie, zrobi się bardziej soczysta i miękka, z kolei nacięta krzyżowo stanie się bardziej zwarta i sucha – to właśnie z takiej wydostanie się najwięcej tłuszczu.
Dlaczego podczas grillowania kiełbasy oraz innych dań warto używać tacek?
Zarówno mięso, jak i warzywa, które zamierzamy grillować, powinniśmy umieszczać nie bezpośrednio na ruszcie, ale na specjalnych tackach. Ruszt jest zanieczyszczony, a w trakcie podgrzewania uwalniają się mutagenne związki. Dania, które będą dochodzić na tacce, nie będą gromadzić żadnych groźnych składników, w dodatku nie będą się przypalać. Ponadto tacki ochronią przed zabrudzeniem i osmoleniem grilla, dzięki czemu sprzęt zawsze będzie czysty.