Sałatka warzywna w zalewie gyros. Ten przepis zachwyca smakiem

sałatka
fot. Unsplash

Jeśli znudziły Ci się już kiszone ogórki, wypróbuj coś zupełnie innego. Ciekawą alternatywą jest wyśmienita sałatka jarzynowa w przyprawie gyros, która może być trafnym dodatkiem do wielu dań. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy poświęcić kilka chwil, aby potem móc delektować się smakiem pysznych warzyw.

REKLAMA

Nietypowa sałatka ogórkowa zaskakuje nie tylko swoim aromatem i walorami smakowymi, ale również kolorem – miks jarzyn i przypraw pięknie wygląda na talerzu i kusi wszystkich smakoszy do jak najszybszego zjedzenia. Sałatka z zalewą gyros to także ciekawy sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety.

Przepis na sałatkę gyros ze słoika

Składniki:
pół szklanki wody
1.5 szklanki octu
3 marchewki
2 kg ogórków
pół szklanki oleju
3 papryki
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli niejodowanej
2 cebule
saszetka przyprawy do gyrosu

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą, potem usuń z nich końcówki i posiekaj na grubsze plasterki. Umieść warzywa w misce, zasyp solą, pomieszaj i odstaw na kwadrans. W międzyczasie umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój je w półplasterki. Z kolei cebulę posiekaj w kostkę albo w półplasterki. Z papryki wytnij gniazda nasienne, pokrój ją w kostkę, a potem dorzuć do cebuli i marchewki. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj przyprawę gyros i sól, po czym doprowadź mieszankę do wrzenia. Przygotowaną zalewę wlej do warzyw i wszystko przełóż do słoików. Na końcu zapasteryzuj przetwory i połóż w ciemne miejsce.

Podziel się: