Crème brûlée to wyjątkowy deser, który przyrządza się z jajek i śmietanki. Ma charakterystyczną glazurę z palonego cukru. Aby go spróbować, wcale nie trzeba jechać do Francji czy Hiszpanii, gdzie jest najbardziej popularny, ponieważ można go zrobić samodzielnie w domu.
Poniższa receptura opisuje jak przyrządzić ten przysmak krok po kroku. Co prawda, proces jest trochę czasochłonny, ale pozwoli nam stworzyć ekskluzywny deser niczym z najlepszej restauracji. Najtrudniej jest oczekiwać, aż crème brûlée się schłodzi. Jednak zimny jest najsmaczniejszy.
Słodki specjał robi niesamowite wrażenie wizualne, więc znakomicie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęcia towarzyskie czy inne uroczystości. Ostatnio Mateusz Gessler, juror programu o gotowaniu oraz auror książek kulinarnych podzielił się swoim przepisem na ten pyszny krem. Luksusowy deser z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią wyszukane smaki.
Crème brûlée z limonką i tymiankiem – przepis Mateusza Gesslera
Składniki:
100 g cukru
5 żółtek
500 ml śmietany 30%
1 limonka
100 ml likieru pomarańczowego (typu Triple sec)
1 gałązka tymianku
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Do garnka wlej śmietanę, wrzuć do niej skórkę otartą z limonki, dodaj rozciętą laskę wanilii, tymianek, cukier i na końcu wszystko zagotuj. Potem połącz żółtka z likierem. Wlej do nich gotującą się śmietanę i dobrze pomieszaj. Gorącą masę wlej do kokilek, wstaw do piekarnika i piecz w kąpieli wodnej (na dnie piekarnika postaw naczynie z wodą) przez około pół godziny w temperaturze 110℃.
Po wyjęciu crème brûlée z pieca i pozwól mu nieco wystygnąć. Później wstaw go do lodówki, bo najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony. Deser podawaj z przypalonym brązowym cukrem. Możesz go udekorować gałązką tymianku.