Cudowne rożki z tortilli z soczystym nadzieniem. Znikają ze stołu w sekundę

rożki z tortilli
fot. screen Youtube / Kulinarne przygody

Pomysł na wytrawną przekąskę w stylu meksykańskim, która pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno? Polecamy rożki z tortilli. Można je podać solo lub z odrobiną ketchupu czy innego wyrazistego sosu. Uświetnią rozmaite imprezy, święta, rodzinne spotkania czy inne okoliczności. Każdy będzie nimi mile zaskoczony i z pewnością sięgnie po kilka takich rożków, ponieważ są chrupiące i pełne wyśmienitego farszu. Poznaj szybki przepis na obłędną przekąskę.

REKLAMA

Spotkanie ze znajomymi czy impreza w domu nie może obyć się bez jedzenia. Często serwujemy gościom napoje i szybkie przekąski na słono i słodko. Popularnymi przysmakami są roladki z szynki, pizza, koreczki, swojskie ciasteczka czy wieloskładnikowe sałatki.

To lekkie i smaczne potrawy, a każdy imprezowicz może sięgać po nie w dowolnym momencie. Dziś prezentujemy nowatorski przepis na niezwykłą tortillę w zawiniętą w rożki. W środku znajduje się soczysty farsz na bazie mięsa z kurczaka, pieczarek, cebulki i przypraw. Całość wzbogacono o tarty żółty ser. Nie mogło także zabraknąć aromatycznej natki pietruszki. Kompozycja nie ma sobie równych.

REKLAMA

Przepis na zapiekane rożki z tortilli wypełnione farszem z kurczaka i pieczarek

Składniki na 15 rożków:
• filet z kurczaka – 500 g
• cebula duża
• pieczarki – 250 g
• natka pietruszka – 1/2 pęczka
• ser tarty – 150 g
• ulubione przyprawy do kurczaka (np. gyros)
• olej do smażenia
• tortilla – 5 placków

Sposób wykonania:
Na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażaj, a gdy się zezłoci przełóż do niej posiekane w kostkę pieczarki, wszystko smaż do czasu, aż woda odparuje i ściągnij naczynie z gazu.

REKLAMA

Pokrój filet z kurczaka i dopraw ulubionymi przyprawami, podsmażaj go na tej samej patelni. Pieczarki i cebulę przełóż do naczynia wraz z usmażonym mięsem. Dodaj ok. 120 g starego sera, a także rozdrobnioną natkę pietruszki, pieprz i sól, wymieszaj.

Tortille, każdą sztukę pokrój na 3 trójkąty, potem zwiń figurę w rożek i do wnętrza wciśnij nadzienie i posyp resztą żółtego sera. Ulokuj na blaszce wyścielonej pergaminem wiązaniem do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu). Zapiekaj około 15-20 minut. Podczas obróbki cieplnej tortillę możesz oprószyć dodatkową porcją sera. Przekąskę podawaj z dowolnymi sosami, smacznego!