Cytrynowa babka

Cytrynowa babka to idealny wypiek na święta Wielkanocne. Okazuje się, że jest pewien składnik, który sprawia, że babka po upieczeniu ma niezwykle pyszny smak. 

Babka to ciasto, które uwielbia każdy, a zwłaszcza dzieci. Można zrobić ją w wielu różnych wersjach – ostatnio pisaliśmy o przepysznej babce majonezowej. Mało kto wie, że jest pewien sekretny składnik, który idealnie pasuje do babki i sprawia, że jej smak jest jeszcze bardziej lepszy. Warto go dodać i wypróbować tej wersji, bo jest naprawdę obłędna.

Cytrynowa babka – dodaj do ciasta ten składnik, a jej smak cię zaskoczy

Dodaj do babki cytrynowej roztopioną białą czekoladę. Ten składnik rewelacyjnie urozmaica smak tego wypieku i sprawia, że po upieczeniu babka jest puszysta i bardzo wilgotna. Aromat cytryny i białej czekolady to prawdziwa poezja smaków.

Składniki:

» 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 200 g masła
» pół szklanki cukru
» 160 g białej czekolady
» skórka z 2 cytryn
» 90 ml mleka
» 3 jajka

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną piankę. Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Masło rozpuść w mikrofali, a potem odstaw do wystudzenia.

Kiedy masło wystygnie, przelej do miseczki i dodaj cukier oraz startą skórkę cytryny, następnie zmiksuj całość. Cały czas miksuj i dodawaj po jednym żółtku, a potem wlewaj strużkiem białą czekoladę. Wsypuj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec wlej mleko. Miksuj do połączenia się składników.

Ubitą piankę z białek dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Piecz babkę przez 1 godzinę do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu polej lukrem lub posyp cukrem pudrem i gotowe, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę