REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj ten składnik do babki - będzie mięciutka, puszysta i wilgotna

Dodaj ten składnik do babki – będzie mięciutka, puszysta i wilgotna

Dodaj ten składnik do babki

Dodaj ten składnik do babki, a jej smak zaskoczy każdego smakosza. Będzie puszysta, wilgotna i niezwykle mięciutka. Ten popularny i znany dodatek ma każdy w swojej kuchni. Poznaj wyśmienity przepis.

REKLAMA

Babka to ciasto uwielbiane przez wszystkich. Właśnie ona przypomina lata młodości, kiedy to nasze babcie przygotowywały ją w prodiżach. Jej smak jest niepowtarzalny. Mało kto wie, że jest pewien składnik, który sprawia, że babka jest obłędna. Każdy ma go w swojej kuchennej szafce!

Dodaj ten składnik do babki – będziesz zaskoczony jej smakiem

Tym sekretnym składnikiem majonez! To właśnie dzięki niemu babka będzie lekka jak piórko i puszysta, a w dodatku wilgotna po upieczeniu. Poznaj przepis i wypróbuj – na pewno nie pożałujesz!

Składniki:

» 4 jajka
» 160 g drobne cukru
» 6 dużych łyżek majonezu
» 120 g mąki pszennej (typ 400-550)
» 135 g mąki ziemniaczanej
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka cukru wanilinowego/wanilinowego
» starta skórka z jednej cytryny
» szczypta soli
» 1,5 łyżki kakao

Przygotowanie:

Do miski wbij jajka i dodaj cukier, cukier wanilinowy, a następnie zmiksuj na puszystą, gładką i jasną masę. Dodaj majonez i startą skórkę z cytryny, całość ponownie zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia, a potem wsypuj stopniowo mąkę ziemniaczaną i miksuj. Wsypuj mąkę pszenną i szczyptę soli, następnie ciągle miksuj na wolnych obrotach miksera.

Połowę masy wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą połowę wymieszaj z kakao, potem przełóż do tortownicy. Przemieszaj patyczkiem, następnie włóż babkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez około 50 minut do suchego patyczka. Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA