czarnuszka

Czarnuszka nie bez powodu jest określana mianem „super food”, to znaczy pożywieniem idealnym. Ma cudowne właściwości prozdrowotne – wystarczy każdego dnia jeść 10 ziarenek czarnuszki, aby dostrzec efekty. Dzięki tej fantastycznej przyprawie poprawisz pracę swojego żołądka, a nawet zwalczysz pasożyty.

Jeszcze niedawno nasiona czarnuszki nie były aż tak popularne. Teraz dodaje się ją przede wszystkim do pieczywa (np. do chleba, bułek), gdyż nadaje ona wypiekom fascynującego i śródziemnomorskiego zapachu. Jednak czarnuszka jest dużo cenniejsza.

W małych ziarenkach są bowiem obecne substancje tak wartościowe i dobroczynne, że bardzo trudno przejść obok niej neutralnie. Przyprawa pomaga w zwalczaniu wielu przypadłości, z którymi zmaga się niestety mnóstwo ludzi na całym świecie.

Czarnuszka to lek na liczne dolegliwości

Z dobrodziejstw czarnuszki korzystali już starożytni Egipcjanie. Mieli świadomość tego, jak cenne są małe nasiona. Ale czy dzisiaj również możemy czerpać z niej same korzyści? Wygląda na to, że tak.

Do diety czarnuszkę powinny wprowadzić osoby z chorobami nerek. Dowiedziono, że jej ziarenka obniżają ilość szczawianów w moczu, co może zmniejszyć ryzyko powstania kamieni w nerkach. Ponadto czarnuszka ma działanie moczopędnie, co usprawnia oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. Produkowany z ziarenek czarnuszki olej może działać przeciwnowotworowo. Przyprawa może też eliminować bakterie, pasożyty, grzyby, a nawet wirusy. Te funkcje pozwalają uporać się z katarem lub zapaleniem gardła.

Te czarne ziarenka doskonale ochraniają ściany żołądka. Oprócz tego mają właściwości rozkurczowe, przeciwwrzodowe oraz zmniejszają objawy refluksu. Tak liczny zestaw korzyści powinien zachęcić wiele osób, aby regularnie sięgali po czarnuszkę.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna