Czekoladowe ciasto z obłędnym kremem. Znika co do okruszka

ciasto czekoladowe z masą
fot. screen Youtube / @LeckeresundeinfachesEssen

Każdy ma czasami ochotę na porcję dobrego ciasta. Gdy lodówka świeci pustkami, bierzemy gruby portfel i wybieramy się do pobliskiej cukierni. Jednak wybór smakołyków jest tam ograniczony i nie zawsze znajdziemy coś dla siebie. W dodatku ceny wielu słodyczy przyprawiają o zawrót głowy. Zanim wrócisz do domu z niczym, wystąp do spożywczego po kilka drobiazgów. Przygotujesz z nich efektowny i pyszny deser, którym naje się cała rodzina. Składniki nie są kosmicznie drogie, a pracy w kuchni jest niewiele. Za to efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania.

REKLAMA

Ciasto lepsze niż z cukierni stworzysz z samych prostych składników

Z podanych proporcji powstanie cała blacha deseru, więc będzie jak znalazł dla niespodziewanych gości. Placek z pewnością zrobi na nich wrażenie. Kakaowe ciasto, które stanowi spód i górną warstwę zawiera dodatek kefiru i maślanki. Natomiast krem budyniowy ma obłędny waniliowy smak. Kompozycja wygląda i smakuje wybornie.

Przepis na zjawiskowe ciasto z kakao i kremem budyniowym

Składniki na ciasto:
40 g kakao
380 g mąki tortowej
75 g cukru
150 g kefiru
150 ml maślanki
4 g sody
8 g proszku do pieczenia
120 ml oleju
3 jaja

REKLAMA

Składniki na krem:
50 g budyniu waniliowego
2 żółtka
100 g masła
50 g mąki tortowej
40 g cukru
750 ml mleka

Przygotowanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i dobrze mieszamy.

W oddzielnym naczyniu umieszczamy oba napoje mleczne fermentowane, olej i jajka. Mieszamy rózgą do połączenia.

Do naczynia z płynną mieszanką sukcesywnie przekładamy sypkie produkty, bez przerwy mieszamy i staramy się uniknąć grudek. Masę przelewamy do prostokątnej formy wyściełanej pergaminem i wyrównujemy szpatułką. Pieczemy w 170°C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i przekrawamy ciasto na 2 cienkie blaty.

Na krem: podgrzewamy w garnku pół litra mleka. Do naczynia wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę i mleko w ilości 250 ml. Wsypujemy cukier i budyń, mieszamy na jednolitą masę. Gdy nabiał się zagotuje, dodajemy miks i nieustannie mieszamy, aż do uzyskania gęstego kremu. Przekładamy go do naczynia, studzimy.

REKLAMA

Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy na krem.
Blat ciasta umieszczamy w czystej formie i rozprowadzamy na wierzchu cienką warstwę dowolnego dżemu. Na nim rozprowadzamy budyń i kładziemy drugą część ciasta czekoladowego. Smarujemy resztą masy i dekorujemy cały wierzch np. kokosem

Podziel się: