ShareInfo.plKulinariaCzeski placek z owocami to letni hit. Nawet nie ubrudzisz przy nim...

Czeski placek z owocami to letni hit. Nawet nie ubrudzisz przy nim rąk, a zniknie w mig

ciasto z sezonowymi owocami
fot. screen Youtube / Recepti.com

Rewelacyjne ciasto z owocową wkładką według tej czeskiej receptury zachwyci nawet niejadka. Przyrządza się je zamaszyście, a produkty spożywcze są łatwo dostępne i w miarę tanie. Czeski placek „Bublanina” to propozycja na smakowity deser do kawy czy na przyjęcie. Zawróci w nie jednym kubku smakowym. Poznaj przepis na puszyste i delikatne ciasto, którym od wielu lat zajadają się nasi południowi sąsiedzi.

REKLAMA

Nazwa ciasta „Bublanina” jest dość nietypowa i pochodzi od słowa „bąbelek”, a tych w wypieku nie brakuje. Z pozoru wygląda na stereotypowy placek z owocami, który pewnie nie powala smakiem, a jest zupełnie na odwrót. Gdy go spróbujesz, odlecisz. Mimo że ma lekką i puszystą strukturę, to da radę unieść owoce. W czym tkwi tajemnica jego delikatności? Między innymi w odpowiedniej mące i dodatkowi jogurtu/kefiru.

Przepis na Bublaninę, czyli czeskie ciasto z owocami

Składniki:
» ok. 450 g ulubionych owoców, np. czereśni,
» 150 g mąki krupczatki,
» 150 g mąki tortowej,
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
» 200 ml jogurtu, kefiru lub mleka,
» 3 jajka,
» 100 g cukru lub cukru pudru,
» 80 g masła,
» cukier puder do dekoracji.

Wykonanie:
Wybrane owoce płuczemy i osuszamy. Ewentualnie usuwamy z nich ogonki, szypułki czy pestki. Te większe kroimy na mniejsze kawałki.

W sporym naczyniu umieszczamy sypkie składniki, tzn. mąkę tortową i krupczatkę, a także proszek do pieczenia.

REKLAMA

W osobnym pojemniku ucieramy masło z cukrem, jajkami i napojem mlecznym na pulchne, aksamitne ciasto bez grudek. Następnie łączymy je starannie z sypkimi składnikami.

Blachę wykładamy pergaminem, a jeśli go nie mamy, możemy tak przygotować formę. Przekładamy do niej ciasto, a na całej powierzchni rozkładamy czereśnie, morele, truskawki, borówki, jeżyny czy inne owoce.

Deser wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180℃ i pieczemy przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Studzimy, dekorujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!

Czytaj też: Owiń tym chleb. Prosty trik sprawia, że jest dłużej świeży

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA