REKLAMA

 

owoc kaki
fot. Pixabay

Miłośników kaki z roku na rok przybywa. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji go skosztować, to koniecznie nadrób zaległości, póki sezon na ten owoc jeszcze trwa. Zanim jednak zaczniesz pałaszować kaki, dowiedz się, czy trzeba go obierać. Istnieje pewna zasada, której nie należy lekceważyć.

REKLAMA

Jak wybrać najsmaczniejszy owoc kaki w sklepie?

Dojrzały owoc ma wyrazistą pomarańczową barwę, a jego skórka jest aksamitna i błyszczy się. Po zakupie, gdy wniesiesz kaki do domu, powinieneś właściwie je magazynować – po to, by jak najdłużej zachowało świeżość.

Ciut twardy oraz twardy owoc może leżakować w kuchni na blacie. Natomiast kaki bez skórki warto umieścić w chłodziarce, aby nie chodziły po nim owady i nie zepsuł się tak szybko. Jeśli kaki jest miękkie, spożyj je jak najszybciej, bo raz-dwa może przejrzeć.
A czy ten egzotyczny owoc koniecznie trzeba obierać, czy można go jeść wraz ze skórką? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

REKLAMA

Część ludzi z pewnych względów usuwa skórkę. Tymczasem nie jest to wcale obowiązkowe. Mało tego, skórka kaki zawiera szereg składników mineralnych i witamin, więc jej konsumpcja wyjdzie ci na zdrowie. Ale pamiętaj, by wcześniej porządnie ją umyć.

Co pysznego można przygotować z kaki?

Kaki ma słodki smak, więc można go zjeść na deser zamiast np. sklepowego batonika. Poza tym wybornie komponuje się z innymi składnikami, m.in. białym serem. Możesz też dodać pokrojony owoc do smoothie czy porannej owsianki. Co ciekawe, kaki pasuje też do mięs, np. pieczonego kurczaka.

REKLAMA

Zobacz też: Czy kiwi można jeść wraz ze skórką?

REKLAMA