kawa w ziarnach
fot. Pixabay

Kawa należy to tych artykułów, które wydają się dość trwałe. Nietrudno znaleźć kawoszy, którzy korzystają z szansy i np. kupują większe zapasy tego produktu, bo akurat jest promocja. Czy jest to jednak rozsądne? Czy kawa może się przeterminować? Co się stanie, gdy użyjemy kawy po upływie terminu przydatności do spożycia? Wszystko wyjaśniamy.

Czy kawa może się przeterminować?

Kawa to produkt, który można przechowywać naprawdę długo. Przeważająca część producentów datę przydatności kawy ziarnistej do konsumpcji ustala na dwa lata. Oczywiście napar ze świeżych ziaren będzie najsmaczniejszy, ale ten wypity po terminie też nam raczej nie zaszkodzi. Po prostu utraci część walorów zdrowotnych, smakowych i zapachowych.

Aczkolwiek niewłaściwie przechowywana kawa faktycznie może się zepsuć. Może się to zdarzyć np. gdy kawa mielona bądź ziarnista zawilgnie. Ziarenka może wtedy objąć pleśń i cały artykuł będzie nadawał się już tylko do wyrzucenia. Kawa może również zatęchnąć – wtedy może wydostawać się z niej niezbyt przyjemna woń i też trzeba ją wyrzucić.

Psucie się kawy przyspieszają czynniki takie jak: ciepło, światło, wilgoć i tlen. Z tego względu kawę powinniśmy włożyć do szczelnego, nieprzezroczystego pudełka i położyć w chłodnym, suchym miejscu. Dobrze sprawdzi się zamykana szafka kuchenna położona w znacznej odległości od źródeł ciepła, np. grzejnika.

Który rodzaj kawy może zepsuć się najszybciej?

Najszybciej może zepsuć się kawa rozpuszczalna i mielona. Obie najlepiej zużyć w ciągu 2 tygodni od otwarcia opakowania. Po upływie tego czasu będzie można nadal spożywać kawy, ale mogą nie być już tak aromatyczne i smaczne. Najtrwalsza jest kawa ziarnista. Można ją przechowywać w takiej postaci, aż do czasu, gdy najdzie nas ochota na wypicie kubka kawy. W takiej sytuacji mielimy taką ilość ziaren, jaka jest nam potrzebna i zaparzamy, a pozostałą część wciąż trzymamy w postaci niezmielonej. Według koneserów kawa ziarnista najwięcej smaku zachowuje do miesiąca po otwarciu opakowania.

Nie warto więc robić dużych zapasów kawy, szczególnie jeśli zależy nam na jej niepowtarzalnym aromacie. Po zakupie powinniśmy ją odpowiednio przechowywać.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę