Sezon na rzodkiewkę zaczyna się już w maju i trwa aż do czerwca. Jeżeli chcesz cieszyć się jej wyjątkowym, lekko ostrym smakiem jeszcze dłużej, możesz ją z łatwością zamrozić. Poniższe wskazówki ułatwią Ci to zadanie. Sprawdź, jak to zrobić.
Rzodkiewka zawiera mnóstwo dobroczynnych witamin i soli mineralnych, dlatego warto sięgać po nią częściej, a nie tylko w sezonie. Okazuje się, że to skromne warzywo może w dużym stopniu przyczyniać się do poprawy pracy naszego organizmu. Zatem co należy zrobić, aby zachować nowalijkę jak najdłużej? Okazuje się, że można ją bez trudu zamrozić.
Jak prawidłowo zamrozić rzodkiewkę?
Nieznacznych rozmiarów warzywo trzeba najpierw prawidłowo przygotować. Rzodkiewkę należy umyć w chłodnej wodzie, a potem posiekać w plasterki. Warto ją włożyć do plastikowego woreczka, a następnie włożyć tam plasterek cytryny. Warzywo zabezpieczone w ten sposób można trzymać w zamrażarce nawet tydzień.
Nowalijkę możemy umieścić również w chłodziarce. Lecz przed włożeniem jej do urządzenia, odetnijmy zielone liście, a bulwy owińmy wilgotnym ręcznikiem papierowym. W takiej formie może przetrwać najwyżej 2 tygodnie.
Sposób na odświeżenie zwiędłej rzodkiewki
Aby odświeżyć uschłe warzywo, należy zagłębić jej liście w naczyniu z chłodną wodą. Już po około 5 minutach rzodkiewki staną się twarde i soczyste.