Czy trzeba obierać pieczarki? To pytanie często zadajemy sobie podczas ich przygotowywania. Odpowiedź okazuje się być zaskakująca.
Pieczarki to grzyby całoroczne. Dodajemy je do wielu dań i sosów, są szybkie w obróbce i smaczne. Wiele osób zastanawia się czy należy je obierać przed obróbką termiczną. Czy jest to niezbędne? Będziesz zaskoczony odpowiedzią.
Czy trzeba obierać pieczarki? Będziesz zaskoczony
Większość z nas przed smażeniem pieczarek zaczyna od ich obierania, chcąc pozbyć się drobnoustrojów i uniknąć zatrucia. Jednak okazuje się, że nie trzeba tego robić jeśli pieczarki są młode i ich skórka jest biała. Wtedy wystarczy je umyć z kurzu i piachu, a następnie można je poddać obróbce termicznej.
Kiedy obranie pieczarek jest konieczne?
Pieczarki należy obrać, gdy są starsze, a ich skórka ma ciemne plamki, nie są śnieżnobiałe. Warto też je obrać kiedy przygotowujemy większą ilość dania z pieczarkami – skórka nie jest lekkostrawna, dlatego jest to konieczne. Jeśli masz ochotę zjeść surowe pieczarki, to również nie zapomnij o usunięciu skórki!