Miód to wynik ciężkiej pracy pszczół. Słodki nektar ma 2 formy: płynną i stałą, oraz przeważają w nim cukry: fruktoza i glukoza. Smak miodu jest niezwykły, a jego właściwości nieocenione. Jest bogactwem potasu, manganu, kobaltu, kwasu foliowego i pozostałych witamin z grupy B. Obecne w nim naturalne enzymy (np. inhibina, lizozym, apidycyna) wykazują działanie przeciwbakteryjne i działają jak antybiotyki. Aby czerpać z niego jak największe korzyści, trzeba być świadomym tego, że nie każdy miód jest autentykiem. Jeśli chcesz dowiedzieć się, czy miód nie jest zafałszowany, ale w 100% prawdziwy, wykonaj kilka prostych testów. Oto najważniejsze z nich.
Miód kontra woda
Wlej do szklanki trochę wody, dodaj łyżkę miodu. Jeśli zauważysz, że miód natychmiast się rozpuścił – to zły sygnał. Niepodrobiony miód ciężko osiądzie na dnie szklanki i roztopi się po dłuższym mieszaniu.
Postać miodu
Czasami sceptycznie patrzymy na skrystalizowany miód, niemniej jednak proces krystalizacji to całkowicie naturalne zjawisko, które nie jest związane z dodaniem do miodu cukru. Wprost przeciwnie, jeśli miód pomimo upływu lat nadal ma krystaliczną i płynną formę, to może być podejrzany.
Próba z jodyną
Sposób dla wnikliwych. Zmieszaj ze sobą 3 składniki: wodę, miód i jodynę (niewielką ilość każdego z nich). Jeśli miód wybarwi się na kolor niebieski, to oznacza, że prawdopodobnie dodano do niego skrobię.
Strumyk z miodu
Gdy nabierzesz na łyżkę trochę płynnego miodu, to musi on spływać z łyżki skupionym jednolitym strumieniem i przybierać kształt stożka po rozlaniu. Gdy w czasie tego eksperymentu miód będzie się rozwarstwiać – może to oznaczać, że produkt jest oszukany.
Próba z zapałką
Kolejny trik polega na zanurzeniu w miodzie zapałki. Jeśli mamy najprawdziwszy miód to zapałkę nadal będzie można zapalić.
Niska cena
Prawdziwy, niezafałszowany miód musi sporo kosztować. Jego cena miodu dużo zdradzi nam o jego jakości. Z pewnością natrafimy na promocje, ale mimo to przypatrzmy się dokładnie takim miodom, aby nie dać się wyprowadzić w pole.
Przeczytaj także: Ten miód jest najzdrowszy! Ma niezwykłe właściwości